NOS-commentator: "Mathieu wordt in Nederland op handen gedragen door zijn bravoure"

  Mathieu van der Poel verlengde zondag zijn Europese titel.

  Mathieu van der Poel (23) raast door het veldritseizoen. Staat de Nederlandse alleskunner, die in België woont, ook in zijn vaderland in de schijnwerpers? NOS-commentator Gio Lippens: "Het is iemand die altijd het randje opzoekt en er net niet overheen valt. Dat vinden ze wel mooi in Nederland."

  "Mathieu wordt op handen gedragen vanwege zijn uitstraling"

  "Mathieu van der Poel is heel populair in Nederland", vertelt Gio Lippens, NOS-radioverslaggever, aan Sporza. "Maar we hebben natuurlijk ook andere renners zoals Niki Terpstra en Tom Dumoulin. We hebben een pak meer wielrenners op de weg en dat is nog een stukje populairder dan veldrijden."

   

  "Maar iedereen kent Mathieu en hij wordt op handen gedragen. Waarom? Vanwege zijn uitstraling. Er is niet alleen die opeenvolging van zeges en het gegeven dat hij in alle disciplines Nederlands kampioen is geworden, maar hij doet het ook met bravoure."

   

  "Het is de manier waarop hij door die sport rolt, een beetje als een soort van stuntman. Het is iemand die altijd het randje opzoekt en er net niet overheen valt. Dat vinden ze wel mooi in Nederland."

   

  Van der Poel woont in België. "Met Max Verstappen is dat hetzelfde verhaal. Maar het maakt niet uit aan welke kant van de grens je woont. Het is mooi voor de Nederlandse supporters dat ze een veldrijder hebben die echt meedoet en de Belgen het vuur aan de schenen legt."

  "Veldrijden heeft een vaste fanbasis"

  Is het veldrijden in Nederland populairder geworden door de dominantie van Mathieu van der Poel? "De veldritsport heeft een vaste fanbasis", zegt Gio Lippens.

   

  "Tijdens het EK van zondag hadden we tussen 500.000 en 800.000 kijkers, terwijl er ook schaatsen op tv was. Het is niet de meest populaire sport, maar het telt wel mee."

   

  "Dat heeft te maken met Van der Poel, maar ook met de manier waarop de vrouwen huishouden in het veld. Vrouwensport doet het ook altijd goed in Nederland."

  "Wat gebeurt er na 2020?"

  Hoe ziet het verwachtingspatroon voor de carrière van Mathieu van der Poel in Nederland eruit? "Mathieu wint heel veel crossen, maar ze moeten wel op zijn lijf geschreven zijn: acrobatische crossen, technische en snelle omlopen. Zware crossen zoals de Koppenberg en in Namen zijn niet zijn parcours."

   

  "Ik verwacht dat hij veel blijft winnen. Hij zal nog een tijdje doorgaan in het veld, zal dat ook doen op zijn mountainbike en daarna gaat hij de weg op. Ik ben benieuwd wat er dan zal gebeuren en wat hij aankan. Hij heeft al mooie dingen gedaan op het NK en EK bij de profs, maar kan hij echt mee op het niveau van bijvoorbeeld Terpstra? Dat houdt me wel bezig: wat gebeurt er na 2020?"

  "Iedereen zal op medaille rekenen. Dat is gevaarlijk"

  Wordt Mathieu van der Poel in zijn vaderland naar de weg geduwd? "Experts roepen dat hij zo snel mogelijk naar de weg moet. "Hij moet het momentum pakken en met bravoure blijven fietsen, kijk maar naar wat Van Aert dit voorjaar gedaan heeft.""

   

  "Anderzijds denk ik: laat Van der Poel mooi zelf uitmaken wat hij doet. Ik denk dat hij met zijn verstand redeneert: ik wil eerst olympisch goud proberen te pakken en daarna zien we het wel op de weg. Ik denk dat dat de beste instelling is om aan die carrière te werken. Niet te veel forceren, dus."

   

  Van der Poel heeft voor 2020 een duidelijke olympische droom in het mountainbiken. "Als een Nederlander iets bijzonders doet, in welke sport dan ook, dan wordt die sport even populair. Ik denk dat Mathieu tegen Tokio 2020 heel erg hot zal worden en dat iedereen op die medaille zal rekenen. Dat vind ik altijd gevaarlijk."