• home
 • video
 • pas verschenen

  Tour-baas Prudhomme: "Winnaar van Tour moet altijd goed kunnen klimmen"

  " "

  Christian Prud'homme ontvangt Eddy Merckx als centrale gast op de Tour-voorstelling.

  De Tour van 2019 kondigt zich aan als een voor klimmers. "Tja, de winnaar van de Tour moet altijd goed kunnen klimmen", reageert Tour-baas Christian Prudhomme laconiek. Parcoursbouwer Thierry Gouvenou ging niet speciaal op bezoek naar extra spektakel.

  Naar kasseien, waaieretappes, speciale passages over onverharde wegen moet niet gezocht worden in het parcours. En ook de kilometers tegen de klok zijn beperkt. "Dit zijn jaar zijn we niet echt op zoek gegaan naar speciale dingen", zegt Gouvenou bij de Tour-voorstelling.

   

  "We presenteren vooral een sterk blok rond de bergen. Met 30 cols van 2e, 1e en buiten categorie telt de Tour 2019 een record, het zijn er 4 meer dan in 2017. Er zijn ook 5 aankomsten bergop, tegenover 3 vorig jaar. En 3 aankomsten liggen boven 2.000 meter, een primeur in 106 edities. Prudhomme relativeert wel: "We willen de Tour niet zwaarder maken, maar gevarieerder. Er zijn minder cols buiten categorie dan de vorige jaren. Maar er zijn wel meer cols. Het is vooral de opeenvolging die het verschil kan maken."

  "Dumoulin heeft geen tijdrit nodig om de Tour te winnen"

  Met maar 2 tijdritten, allebei 27 kilometer lang, eentje voor ploegen in Brussel en eentje individueel op een geaccidenteerd parcours in Pau, komt chronospecialist Tom Dumoulin niet echt aan zijn trekken. "Dumoulin heeft geen tijdrit nodig om een Tour te kunnen winnen", repliceert Gouvenou. "Hij heeft al bewezen dat hij ook sterk klimt."

   

  Van de 30 cols zijn er 7 in de Vogezen, 6 in het Centraal Massief, 8 in de Pyreneeën en 9 in de Alpen. Er zijn 5 aankomsten bergop. De Tourmalet in de Pyreneeën en Tignes en Val Thorens in de Alpen komen zelfs aan op meer dan 2.000 meter hoogte. Prudhomme: "Dat zal krachten vergen. Bovendien is er slechts 1 week tussen de aankomst op de Tourmalet en de laatste bergrit in Val Thorens. Er zijn 5 bergritten op 7 dagen (8 met een rustdag ertussen, red). Dat zal zich laten gevoelen."

   

  Dit jaar waren er nog heel korte ritten van 65 en 100 kilometer. Prudhomme: "Maar dat doen we niet meer. Al gaan we wel op dat elan verder. Er zijn 3 korte ritten van 117 km (naar Tourmalet), van 123 km (naar Tignes) en van 131 km (naar Val Thorens). Ook dat zijn korte etappes."

   

  In de rit naar de Tourmalet moet er 60 kilometer geklommen worden. De aankomst ligt na een col van 33,4 km aan 5,5 procent. Voor de sprinters zijn er 7 vlakke ritten. Pure punchers als Van Avermaet of Matthews lijken op hun honger te blijven qua aankomsten met enkel de 3e rit naar Epernay als geschikt materiaal. Al kan een aanval natuurlijk overal.