• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Wolves bij start EK-kwalificaties: "Het wordt moeilijk"

  " "

  De Belgische handballers spelen zondag in Servië en vrijdag tegen Kroatië.

  De Belgische handbalmannen beginnen woensdag aan hun kwalificatie voor het EK. In en tegen Servië krijgen de Red Wolves meteen een topland voor de kiezen. "Het wordt niet makkelijk om ons te plaatsen voor het EK", klinkt het.

  "Niet langer die kleine Belgen"

  België zit in een poule met Kroatië, Servië en Zwitserland. Vooral die eerste twee landen zijn op papier veel sterker dan de Red Wolves. "Het zijn twee toplanden", vertelt speler Arber Qerimi. "Servië heeft wel een heel nieuwe ploeg, met veel jonge spelers. Misschien kunnen we tegen hen iets doen."

   

  Qerimi speelt zelf in de sterke Kroatische competitie bij RK Zagreb. "Ik ken de Kroaten en hun spel goed. Ze hebben een heel goeie ploeg met veel topspelers. Maar ze zijn ook wel een beetje bang van ons. Wij zijn niet langer die kleine Belgen."

  Bondscoach: "Moeten in onze kansen geloven"

  België begint aan de EK-kwalificaties met een nieuwe bondscoach, de Fransman Arnaud Calbry. "Dit is een nieuw project en ik heb er erg veel zin in. Het is een grote uitdaging en we gaan proberen om zo goed mogelijk te presteren, ook al hebben we weinig tijd om ons voor te bereiden."

   

  "We moeten heel pragmatisch te werk gaan om zo klaar mogelijk te zijn voor de match tegen Servië. Afgaande op de kwaliteiten van Servië zijn onze kansen niet zo groot. Maar een match blijft een match. Veel zal afhangen van onze eigen kwaliteiten. Het wordt belangrijk om er vanaf het begin van de match te staan."

   

  "België heeft in het verleden al getoond dat het boven zichzelf kan uitstijgen. We moeten in onze kansen geloven. Met echte teamspirit is er veel mogelijk. Ik ben ook heel aangenaam verrast door de kwaliteiten van de spelersgroep. Deze ploeg kan nog groeien."

  Robyns: "We zetten elk jaar stappen"

  Speler Tom Robyns is positief over de nieuwe aanpak. "We zijn een dag samen en we zitten al op dezelfde lijn. We staan allemaal achter de nieuwe visie, waarin we uitgaan van onze eigen kracht", zegt Robyns. "Het is een totaal nieuwe manier van werken. Er wordt veel gepraat en feedback gegeven."

   

  "We zetten als ploeg elk jaar stappen. Een nieuwe, logische stap zou een kwalificatie zijn voor het EK, maar dat zal heel moeilijk worden in een groep met Kroatië en Servië."

   

  "We zullen spelen om te winnen en dan zien we wel. Achteraf mogen we geen spijt hebben. Als beste 3e eindigen zou mooi zijn, maar dat betekent dat we 2x moeten winnen van Zwitserland en hopen op een punt in de andere matchen. Daar gaan we voor, maar het wordt niet makkelijk."

  Assistent-coach Smeets: "Zwitserland is haalbare kaart"

  Kijk zondag naar België-Kroatië

  Sporza streamt de EK-kwalificatiematch zondag tegen Kroatië in Leuven. U kunt de match op onze website volgen vanaf 15.45u.