• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanhaezebrouck: "Ik hoop dat alle trainers wat kalmer zijn langs de zijlijn"

  Vanhaezebrouck (centraal) met zijn collega Franky Dury (links) van Zulte Waregem.

  Hein Vanhaezebrouck heeft op zijn wekelijkse persbabbel heel wat vragen gekregen over het fraudedossier. Wat vindt de coach van Anderlecht, die Mogi Bayat als manager heeft, van de hele situatie? "Het is aan het gerecht om zijn werk te doen, ik moei mij niet."

  "Aan het gerecht om zijn werk te doen"

  Anderlecht speelt zondag tegen Cercle Brugge, maar over die wedstrijd ging het gisteren niet echt op de persconferentie van Hein Vanhaezebrouck. De coach van Anderlecht kreeg heel wat vragen over het fraudedossier. "Ook voor mij is het heel verrassend wat de voorbije weken is gebeurd", klinkt het.

   

  "Maar de situatie is wat ze is. Als beslist wordt dat we moeten spelen, dan doen we dat ook. Het is speciaal voor iedereen: de spelers, de clubs, de scheidsrechters en de supporters. Ik hoop dat iedereen er op een waardige en volwassen manier mee kan omgaan."

   

  "Iedereen heeft het recht op verdediging en is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Het is aan het gerecht om zijn werk te doen en niet aan mij of de pers."

   

  Moet er wel gespeeld worden? "Het probleem is dat de kalender in België overvol zit. Een speeldag kan nergens ingepast worden. Dat heeft meegespeeld. Door te spelen willen ze de focus opnieuw op het sportieve leggen. "


  Op die manier verdwijnt de zaak misschien wat uit de aandacht en kan ze
  gevoerd worden waar dat moet: in de rechtbank. Als er dingen gebeurd zijn die onaanvaardbaar zijn, dan zal de rechtbank daar ook over oordelen. Meer wil ik er ook niet over zeggen.

  Iedereen heeft het recht op verdediging en is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Het is aan het gerecht om zijn werk te doen en niet aan mij of de pers.

  "Scheidsrechters verdienen bescherming"

  Mogi Bayat (foto), één van de hoofdverdachten in het dossier, is ook de makelaar van Vanhaezebrouck. "Bayat is de makelaar van 500 mensen. Iedereen in België heeft wel een agent of makelaar. Ik ga er dan ook niets meer over zeggen. Het gerecht moet zijn werk doen. Ik moet mij daar niet in moeien."

   

  Vanhaezebrouck hoopt dat de scheidsrechters die er niets mee te maken hebben niet het slachtoffer worden van de zaak. "Er moet vooral een zekere waardigheid zijn. Er mag niet geschoten worden op mensen die er niets mee te maken hebben."

   

  "Als je niet tevreden bent, maak dan een spandoek. Maar ga niet beginnen te fluiten omdat een scheidsrechter een bepaalde beslissing neemt. Niemand heeft het recht om een scheidsrechter verbaal aan te vallen door dingen die naar buiten zijn gekomen. Dat is niet op zijn plaats en gaan wij ook niet doen."

   

  "We mogen uiteraard kritisch zijn, maar andere dingen mogen er niet bijgetrokken worden. Dat is totaal onlogisch. Ik hoop ook dat alle trainers een inspanning doen om wat kalmer te zijn langs de zijlijn. Dat zou een goed signaal zijn. De scheidsrechters verdienen op dit moment wat bescherming."

  Ik hoop dat alle trainers een inspanning doen om wat kalmer te zijn langs de zijlijn. Dat zou een goed signaal zijn.