• home
 • video
 • pas verschenen

  "Veljkovic stapte met bedrag van 200.000 euro naar W-Beveren"

  De in verdenking gestelde makelaar Dejan Veljkovic.

  De in verdenking gestelde makelaar Dejan Veljkovic.

  Makelaar Dejan Veljkovic heeft Waasland-Beveren-voorzitter Dirk Huyck eind vorig seizoen proberen om te kopen. Huyck heeft dat bekend aan de speurders in het onderzoek naar voetbalfraude, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens het voetbalreglement had Huyck die poging moeten melden.

  Veljkovic is volgens Het Laatste Nieuws - en dat heeft intussen ook de VRT uit goeie bron vernomen (al wil niemand het officieel bevestigen) - in de aanloop naar het voor KV Mechelen cruciale duel met Waasland-Beveren naar Dirk Huyck gestapt, in een poging het resultaat van de match te beïnvloeden.

  Dat zou met medeweten geweest zijn van enkele bestuursleden van KV Mechelen, dat op dat moment in een intense degradatiestrijd verwikkeld was met Eupen.

   

  De makelaar schermde voor die ene wedstrijd met een som van 200.000 euro. Huyck, de topman van Waasland-Beveren, heeft aan de speurders gezegd dat hij Veljkovic meteen weggestuurd heeft en dat hij niks met omkoping te maken wilde hebben.

  "Niet schuldig aan competitievervalsing"

  Dirk Huyck is intussen in verdenking gesteld van deelname aan een criminele organisatie en omkoping, maar is wel vrijgelaten onder voorwaarden.


  "Mijn cliënt ontkent formeel zich op enigerlei wijze te hebben schuldig gemaakt aan competitievervalsing", laat de advocaat van Huyck vandaag weten.


  "Meneer Huyck geeft zijn volledige medewerking aan het onderzoek, waarin hij het grootste vertrouwen heeft. Gelet op het geheim van dit onderzoek kunnen wij geen verdere inhoudelijke commentaar geven."

   

  Kris Luyckx, de advocaat van Veljkovic, wil niet reageren op de berichtgeving.

  Er is een meldingsplicht in het Belgisch voetbal

  Wie te maken krijgt met een poging of een daad van competitievervalsing moet dat melden aan de bond. Dat heeft Huyck nagelaten. Het bondsreglement is duidelijk in Artikel B2009

   

  "Een aangeslotene die de bond hiervan (een poging tot of een daad van competitievervalsing) niet inlicht, alhoewel hij of zij door persoonlijke vaststelling weet dat ze werkelijk begaan werd, wordt bestraft met een of meerdere van de volgende sancties."

   

  21. Een aangeslotene die zich schuldig maakt aan een poging tot of daad van actieve of passieve competitievervalsing, wordt bestraft met een schorsing, met een minimum van één jaar.
  22. Een aangeslotene die in het openbaar verklaringen aflegt waarbij andere aangeslotenen of clubs pogingen tot of daden van competitievervalsing ten laste worden gelegd en die de bond niet inlicht wordt bestraft met een boete van 125 tot 1.250 euro.

   

  In het bewuste artikel wordt enkel gekeken naar de individuele persoon, de club staat daar los van. In Artikel B2008 betreft het de club.