• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbergh: "Ik heb mijn schilderij van Dali nooit gezien, nooit"

  Belga Sport nam ons gisteren mee naar 1982, naar de WK-openingsmatch tussen wereldkampioen Argentinië en de Rode Duivels. De Belgen konden in Camp Nou Diego Maradona in bedwang houden en Erwin Vandenbergh maakte het winnende doelpunt. Herbeleef de prachtige bladzijde uit de Belgische voetbalgeschiedenis.

  "De Argentijnen bekeken ons voor de wedstrijd als stront"

  België speelde in 1982 in Camp Nou de openingsmatch tegen titelverdediger Argentinië. Een hele eer, maar de Argentijnen dachten daar anders over. "Ik herinner mij dat we samen op de trap stonden met de Argentijnen. De ceremonie was uitgelopen, de zenuwen waren wat meer gespannen. En we stonden oog in oog."

   

  "Die leken mij toen zo ontspannen", herinnert Vandenbergh zich. "Die Belgen gaan we straks opeten."

   

  "Normaal gezien als die twee ploegen naast elkaar staan, wordt er wel al eens goeiendag gezegd", vertelt Millecamps. "Thys had verwacht dat Menotti iets zou zeggen, maar we werden daar eigenlijk bekeken als stront, ik zal het zo zeggen. Geen respect. Toen keerden we terug naar de cabine en dan is er een woordje gesproken. Daardoor is er iets ontstaan in de groep waardoor we zeiden: "Mannekes, we gaan ervoor"."

  "Ik begrijp nog altijd niet dat ik tijdens de viering niet gebroken ben"

  De beelden van de goal van Vandenbergh staan in het collectieve geheugen gegrift. "Het begint bij Luc", ziet de ploeg bij het herbekijken van de fase. "Hij was een spelverdeler van achteruit."

   

  "Inderdaad, ik heb die pass naar Vercauteren gegeven. Voor die keer dat ik een goeie pass gaf waarschijnlijk", zegt Luc Millecamps. Jean-Marie Pfaff beaamt. "Ik dacht wat voor een pass geeft hij nu. Die kon dat niet. Ik verschoot ervan. Dat was een van de schoonste passes die hij in zijn leven gegeven heeft."

   

  "Er was dan even een ballet tussen Vandenbergh en Fillol, een moment van stilte. Alles was weg in het stadion", herinnert Frank Raes zich. "Adem inhouden en wachten tot het binnen was."

   

  Ook over de enorme vreugde na het doelpunt verbazen de hoofdrolspelers zich. "Voor hetzelfde geld springen Erwin zijn meniscussen eruit", denkt Ceulemans. "Ik kan er nog niet aan uit dat ik toen niet gebroken ben. Ik was precies nog soepeler dan ik dacht", lacht Vandenbergh.

  "Dat schilderij van Dali heb ik nooit gezien"

  De goal van Erwin Vandenbergh was de eerste goal in een openingsmatch sinds 1962. "Er was afgesproken dat de eerste doelpuntenmaker een schilderij zou krijgen van Salvador Dali. Als dat een speler van Argentinië was geweest, dan zou die dat misschien ook echt gekregen hebben. Maar ik heb dat schilderij nooit gezien. Nooit."