• home
 • video
 • pas verschenen

  Eén voor twaalf bij de Mannschaft: "Löw, zo degraderen we"

  De alarmbellen in Duitsland gingen aan na een ontluisterende prestatie tegen Nederland.

  In Duitsland is er geen schandaal maar toch staat het voetbal in rep en roer. De Mannschaft lijkt op niets meer wat vroeger een onoverwinnelijk team was. De toekomst van bondscoach Joachim Löw hangt aan een zijden draadje. Als Duitsland morgen opnieuw een pandoering krijgt in Frankrijk is het “schluss". Stef Wijnants ziet dat Löw gefileerd wordt.

  Degradatie naar B-groep?

  De tekst in Bild loog er niet om: "Jogi, zo degraderen we" (Jogi is de bijnaam/koosnaam voor bondscoach Joachim Löw ). Duitsland staat met één punt uit twee duels onderaan in de Nations-League poule met Nederland (drie punten) en Frankrijk (vier punten).

   

  Als morgen ook in Parijs van de wereldkampioen wordt verloren (niet echt onlogisch toch?) dan dreigt echt wel de degradatie naar de B-groep van de Nations League. En degraderen is toch een werkwoord dat het Duitse voetbal niet kent?

  Geen ommekeer

  Wie vrijdag de Mannschaft in Amsterdam aan het werk zag, bemerkte dezelfde heikele punten als op het WK in Rusland : te weinig tempo, gebrek aan frisheid, spelplezier en efficiëntie.

   

  Na het debacle in Rusland, waar de Mannschaft al in de groepsfase sneuvelde, gingen er veel stemmen op om het tijdperk Löw af te sluiten. Maar de Duitse bond (DFB) gaf Löw graag een herkansing. Hij beloofde immers dat hij zonder al te rigoureuze maatregelen de ploeg opnieuw op de rails zou krijgen.

   

  Ondanks een uitgebreide analyse en de aangekondigde ‘Umbruch light’ is er van een ommekeer evenwel geen sprake. De neergang van de Mannschaft gaat razendsnel verder.

  Gehecht aan zijn wereldkampioenen

  Meteen na de zware nederlaag tegen Oranje wist Löw dat zijn hoofd op het hakblok zou terechtkomen. “Natuurlijk moet je dat verwachten. Ik moet daarmee leven. Maar voor dit resultaat zijn we allemaal verantwoordelijk”, aldus de intussen 58-jarige bondscoach.

   

  Maar in Duitsland zien ze dat toch anders. Löw blijft te veel vasthouden aan de groep die hem in 2014 wereldkampioen heeft gemaakt. Manuel Neuer, Toni Kroos, Thomas Muller, Jerome Boateng en Mats Hummels krijgen geen vat op hun vorm maar blijven desondanks de sleutelspelers van de bondscoach.

   

  Als Mesut Özil zichzelf niet onmogelijk gemaakt had, zou hij allicht ook nog deel uitmaken van de selectie. Löw gaat ver om zijn trouwe soldaten te belonen.

  Verjonging gevraagd

  Niet alleen de opstelling van de ‘oudjes’ wordt bekritiseerd, ook andere beslissingen worden op de korrel genomen. Zo debuteerde zaterdag Mark Uth als diepe spits. Uth, intussen al 27 jaar, speelt sinds dit
  seizoen bij Schalke 04 en scoorde dit seizoen welgeteld …  0 keer. Uth werd na 68 minuten naar de kant gehaald.

   

  De Duitse pers schreeuwt ook om Julian Brandt en Leroy Sané aan de aftrap te brengen: jong en wild en met veel zin. Maar zo snel gaat Löw niet toegeven. “Ik heb altijd gezegd dat we een goede mix moeten hebben tussen talent en ervaring. De jongeren laten zeker een frisse wind waaien maar je mag geen mirakels van hen verwachten. Ze hebben nog wat tijd nodig.”

   

  Datzelfde discours bracht hij in Rusland ook. Toen werd het hem nog vergeven nu keert het als een boomerang terug in zijn gelaat.

  Ter Stegen nummer één in het doel

  Ook Lothar Matthäus mengt zich in het debat. En als de Duitse recordinternational (150 caps) spreekt, wordt er geluisterd. Matthäus vindt dat Manuel Neuer niet langer de Duitse nummer één mag zijn en dat Marc-Andre Ter Stegen zijn kans als eerste doelman verdient.

   

  "Ter Stegen is al jaren wereldklasse bij FC Barcelona en ik vind dat hij aan de aftrap van een belangrijke interland mag staan, ook als Neuer fit is", zo schrijft Matthäus in een column voor Skysports. "Neuer heeft gewoon niet de vorm waarmee hij het vier keer tot beste doelman ter wereld schopte. Hij biedt niet de zekerheid van voor zijn blessure.” En verder laat Matthaüs ook niet de kans onbenut om de opstelling van Löw te bekritiseren.

  Recordhouder zoekt positieve wending

  12 jaar is Löw nu de technische baas van de DFB. In Amsterdam zat hij voor de 168ste keer op de bank als bondscoach en daarmee overtreft hij nu de 167 interlands van Sepp Herberger die tussen 1950 en 1964 de dienst uitmaakte. 

   

  "Uiteraard is het een mijlpaal, maar dat is niet het belangrijkste. We moeten deze nederlaag zo snel mogelijk vergeten. Je kan hier wel met 1-0 verliezen, maar wat er in de laatste tien minuten gebeurde, is heel slecht."

   

  De Duitsers kregen toen nog twee doelpunten tegen en incasseerden zo hun grootste nederlaag ooit tegen Nederland. Als Duitsland morgen verliest in Frankrijk dan speelt het op 19 november thuis tegen Nederland misschien wel voor het eerst in de geschiedenis een match om ‘ degradatie’.

   

  Maar als er één volk de voetbalgeschiedenis nog een positieve wending kan geven, zijn het de Duitsers. Frankrijk is gewaarschuwd.

  Bekijk hier de doelpunten van Nederland - Duitsland: