• home
 • video
 • pas verschenen

  Courtois: "Zwitserland vanaf minuut 1 tonen dat ze geen kans maken"

  Thibaut Courtois slaat op training een praatje met Koen Casteels.

  De Rode Duivels staan voor een interessant tweeluik tegen Zwitserland en Nederland. Voor doelman Thibaut Courtois lijdt het geen twijfel: "We moeten twee keer winnen."

  Na IJsland is Zwitserland de tweede uitdager van de Rode Duivels in de Nations League. "Zwitserland is niet de grote naam, zoals je in andere groepen Engeland, Kroatië, Spanje, Duitsland en Frankrijk hebt. Maar we willen de Final 4 halen in de Nations League, dus deze match is belangrijk."

   

  "De Zwitsers zijn sowieso een te duchten tegenstander. We hebben al eens een oefenmatch gespeeld  tegen Zwitserland (2-1 gewonnen) en dat was een moeilijke match. Nu zijn ze alleen nog sterker geworden, met Shaqiri, Xhaka..."

   

  "Maar wij spelen al langer samen en zijn een geoliede machine. We moeten uitgaan van onze eigen kracht en mentaliteit tonen. We moeten Zwitserland vanaf de eerste minuut laten zien dat ze geen kans maken."

  We zijn een geoliede machine, we moeten uitgaan van onze eigen kracht.

  "Nations League is nog extra belastend"

  Toch is het systeem van de Nations League ook voor Courtois nog wat aanpassen. "Het is enerzijds wel fijn. Het duel tegen IJsland was wel een oefenmatch, maar het voelde aan als een kwalificatiematch."

   

  "Als je een goede groep hebt, wordt het interessant om te meten waar je niveau ligt. De Final 4 is een mini-EK met de vier beste landen. Mooi als je dat kan winnen."

   

  "Anderzijds moet je wel altijd voluit gaan, kan de trainer niet experimenteren en krijg je minder rust. De afwisseling tussen de competitie en de Champions League is nu al zwaar. De Nations League is nog wat extra belasting. We krijgen minder tijd om ons lichaam eens volledig te laten rusten. Maar als voetballer verdienen we ook goed: het is een beetje geven en nemen."

  "We zullen moeilijke periode met Real wel overleven"

  Na de wedstrijd tegen Zwitserland volgt dinsdag een burenduel met Nederland. "Voor de duidelijkheid: Zwitserland is de belangrijkste match, die we absoluut willen winnen", zegt Courtois. "Maar uiteraard is Nederland een leuke derby voor ons en voor de supporters."

   

  "De match zal nog meer dan genoeg pit hebben, ook al staat er nu een nieuwe generatie bij Nederland. De Rode Duivels hebben nu misschien een hogere status dan Nederland, maar het blijft wel een goede ploeg."

   

  "Eigenlijk moeten we winnen tegen Zwitserland en Nederland. We willen het niveau van het WK doortrekken."

   

  "Of ik op dit moment liever hier ben dan bij Real Madrid? Ik ben overal even graag. We zullen de moeilijke periode bij Real wel overleven. We zijn niet de eerste ploeg die het even moeilijk heeft."

  "Nog niet met modder gooien in fraudedossier"

  Het Belgische voetbalschandaal bereikte ook de oren van de Rode Duivels. "Maar ik wil geen conclusies trekken vooraleer ik alle details ken", zegt Courtois. "We mogen niet met modder gooien naar mensen die misschien niets verkeerds hebben gedaan. Iedereen moet een kans krijgen om zijn onschuld te bewijzen."

   

  "Het is goed dat de zaak wordt opgeklaard. We moeten de sport proper houden. Voetbal is een business en waar geld is, kunnen altijd zulke zaken gebeuren."

   

  "We hebben het er aan tafel met de Rode Duivels wel even over gehad, maar hechten er niet te veel belang aan. Onze volle concentratie ligt op Zwitserland en Nederland."

  Bekijk hier het exclusieve interview: