• home
 • video
 • pas verschenen

  Jongste Roubaix-finisher in 55 jaar stopt wegens hartproblemen

  Tanguy Turgis

  Tanguy Turgis was amper 19 toen hij 42e werd in Parijs-Roubaix.

  Tanguy Turgis heeft op amper 20-jarige leeftijd al een einde moeten maken aan zijn wielercarrière. Hij baarde in het voorjaar nog opzien door als eerste tiener sinds 1962 Parijs-Roubaix uit te rijden, maar moet nu stoppen door hartritmestoornissen.

  Tanguy Turgis is pas sinds dit seizoen prof bij Vital Concept. De piepjonge Turgis gooide hoge ogen in onder meer de Handzame Classic (8e plaats) en Volta Limburg Classic (13e), maar vooral in Parijs-Roubaix, waar hij zij aan zij met zijn broer Jimmy finishte, als eerste tiener sinds 1962.

   

   Maar nu is de hemel op zijn hoofd gevallen met het nieuws dat zijn hart niet geschikt is voor topsport. "Ik heb een afwijking die op termijn erger kan worden", zegt Turgis. "Het is verboden om het minste risico te nemen en dus sport op het hoogste niveau te beoefenen."

   

  "Dit nieuws zal mijn leven veranderen, want ik hield van de fiets boven alles. Ik had al vaak nagedacht wat ik na mijn carrière zou doen, maar ik had niet gedacht dat dat moment er zo snel zou komen", zegt de amper 20-jarige Fransman.

  Manager Pineau: "Vaak gedacht aan Goolaerts"

  Ook voor Vital Concept is het vervroegde wielerpensioen van Turgis een harde klap. "Maar ondanks alles mogen we ons ook gelukkig prijzen", zegt manager Jérôme Pineau. "Ik heb de voorbije dagen vaak gedacht aan de renners die ons verlaten hebben terwijl ze hun passie beoefenden, onder meer de Belg Daan Myngheer en zijn landgenoot Michael Goolaerts in de afgelopen Parijs-Roubaix."

   

  "We zullen Tanguy niet laten vallen. Hij zal blijven deel uitmaken van het team. We zullen hem helpen met het beroep dat hij zal kiezen. Tanguy heeft het karakter om te slagen in alles wat hij zal ondernemen."