• home
 • video
 • pas verschenen

  "Opheffing van Russische schorsing zou een ramp zijn voor de sport"

  Er is nu al veel commotie over een mogelijke herintegratie van Rusland.

  Grigory Rodtsjenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopinglab in Moskou, heeft aan het Wereldantidopingagentschap WADA gezegd dat de opheffing van de Russische schorsing een heel slechte zaak zou zijn.

  "Het WADA mag niet ten prooi vallen aan de manipulaties en valse beweringen van het Russische ministerie van Sport", zegt Rodtsjenkov.

   

  "Dat ministerie keurde immers eerder het Russische dopingprogramma goed terwijl het op hetzelfde moment zei aan de antidopingregels te voldoen. Als het WADA plooit, zal dat niet minder dan een catastrofe zijn voor een cleane sport."     

   

  De brief is vandaag gepubliceerd, een dag voor het Uitvoerend Comité van het WADA samenkomt op de Seychellen. Daar wordt morgen beslist of de schorsing van Rusland, opgelegd in november 2015, zal worden opgeheven.

  "Herintegratie zou een kaakslag zijn"

  Grigory Rodtsjenkov is de architect van het Russische dopingsysteem tussen 2011 en 2015. Later keerde hij zijn kar en biechtte hij alles op. Rodtsjenkov gelooft niet dat Rusland aan alle voorwaarden voldaan heeft om in ere hersteld te worden.


  "Rusland moet het rapport-McLaren in zijn geheel erkennen en alle gegevens van het lab in Moskou ter beschikking stellen. Dat is nog niet het geval."

   

  "Daarom lijkt het mij catastrofaal om Rusland te herintegreren in de sport. Het zou een kaakslag zijn voor de olympische idealen, de strijd tegen doping en de bescherming van een zuivere sport."     


  Ook het Amerikaanse antidopingagentschap Usada sprak zich al uit tegen tegen de herintegratie van Rusland: "Wij hopen dat het WADA een beslissing zal nemen die atleten toelaat in een competitie met gelijke kansen te kunnen strijden, zonder de minste twijfel."