• home
 • video
 • pas verschenen

  Donderdag D-day voor Russische dopingschorsing: "In rep en roer"

  Beckie Scott

  Voormalig langlaufster Beckie Scott vertegenwoordigt de atleten bij het WADA.

  Het Wereldantidopingagentschap WADA vergadert donderdag over de opheffing van de schorsing van Rusland. De nakende beslissing kan op weinig begrip rekenen bij de vertegenwoordigers van de atleten. Dat schrijft Sporza-journalist David Naert in een artikel voor sporza.be.

  Voorwaarden niet vervuld

  Morgen vergadert het Uitvoerend Comité van het Wereldantidopingagentschap WADA op de Seychellen. Belangrijkste agendapunt: het opheffen van de schorsing van Rusland.

   

  Het Russische antidopingagentschap RUSADA functioneert nog altijd niet conform de WADA-reglementering. Die schorsing loopt al 3 jaar. Om weer volwaardig te kunnen functioneren moest Rusland van het WADA voldoen aan 2 voorwaarden:

   

  1. Publiekelijk het WADA-onderzoeksrapport van Richard McLaren (over georganiseerd dopinggebruik in de Russische sport) aanvaarden.
  2. Volledige toegang geven tot het anti-dopinglaboratorium in Moskou (en alle stalen en data daar).

   

  Geen van beide voorwaarden is op dit ogenblik vervuld. Toch gaf het Compliance Review Committee (CRC) van het WADA vorige week de aanbeveling om een einde te maken aan de schorsing van Rusland. Het WADA heeft de criteria namelijk versoepeld.

  De omgekeerde wereld

  De meeste sportfederaties - en vooral het Internationaal Olympisch Comité en zijn voorzitter Thomas Bach - maken er geen geheim van dat ze al lang af willen van de schorsing van Rusland.

   

  De Russische minister van Sport Pavel Kolobkov stuurde vorige week een brief naar WADA-voorzitter Craig Reedie. Daarin schrijft hij dat Rusland volledig akkoord gaat “met de beslissing van het IOC gebaseerd op het rapport Schmid”. Dat rapport bevestigde grotendeels de bevindingen van het onafhankelijke onderzoeksrapport van Richard McLaren.

   

  Kolobkov schrijft ook dat Rusland een onafhankelijke expert zo snel mogelijk volledige toegang zal geven tot het lab in Moskou, maar pas nadat de schorsing van Rusland is opgeheven. De omgekeerde wereld dus.

   

  Vreemd genoeg ging het CRC er toch mee akkoord. Voorwaarde is wel dat Moskou de deuren van het lab binnen de 6 maanden opent, anders wordt Rusland opnieuw geschorst.

  Weinig begrip bij atleten

  De nakende beslissing van het WADA kan op weinig begrip rekenen bij de vertegenwoordigers van de atleten bij het WADA. Meteen na de aanbeveling van het CRC kondigde Beckie Scott haar ontslag aan uit het CRC.

   

  Scott (CAN) is en blijft ook voorzitter van de Atletencommissie van het WADA. De Britse omroep BBC kreeg gisteren een brief te zien waarin 7 leden van die Atletencommissie zich verzetten tegen het opheffen van de schorsing van Rusland.

   

  “Het kan niet dat je het grootste dopingschandaal van de 21e eeuw begaat en dan toch weer deel gaat uitmaken van de sportwereld zonder dat je voldoet aan de voorwaarden,” schrijven ze. “Beloftes volstaan niet.”

   

  Beckie Scott is niet bij de 7 die de brief ondertekend hebben, maar volgens de BBC steunt ze het initiatief wel. De Atletencommissie telt 17 leden.

   

  Ook het Instituut van Nationale Anti-Dopingagentschappen iNADO vindt dat het WADA niet moet buigen voor een grootmacht als Rusland en moet vasthouden aan de strenge voorwaarden.

  Het kan niet dat je het grootste dopingschandaal van de 21e eeuw begaat en dan toch weer deel gaat uitmaken van de sportwereld zonder dat je voldoet aan de voorwaarden.

  Atletencommissie WADA

  In rep en roer

  Wat het WADA morgen ook beslist, de internationale sportwereld staat gegarandeerd weer in rep en roer. Meer dan ooit staat de geloofwaardigheid van de strijd tegen doping op het spel.


  Een strijd die bij voorbaat verloren is, volgens IOC-voorzitter Bach. In augustus zei hij: “Doping zal er altijd zijn. De oorlog tegen doping kun je nooit winnen.” Zeker als het WADA bereid is zijn eigen geloofwaardigheid te grabbel te gooien. 

   

  David Naert

  David Naert

  David Naert volgt de internationale sportwereld op de voet voor u.