• home
 • video
 • pas verschenen

  Wie rijdt Yates nog uit het rood? "Misschien moet Movistar een putsch overwegen"

  Yates en Valverde.

  Leider Simon Yates schaduwt Alejandro Valverde.

  Simon Yates (Mitchelton-Scott) en zijn uitdagers staan voor het tweeluik van de waarheid. De Britse leider begint met een voorgift van 25 seconden op Alejandro Valverde (Movistar) en 1'22" op Enric Mas (Quick-Step Floors) aan de laatste twee bergritten in Andorra. Hoe moeten zijn dichtste belagers het aanpakken?

  "Hoe kan Alejandro Valverde deze Vuelta nog winnen?", wierp Michel Wuyts José De Cauwer gisteren tijdens de tv-uitzending voor de voeten.

   

  "Hij moet doen zoals woensdag, maar het zullen meer dan 8 seconden moeten zijn", antwoordde de cocommentator. "Yates zegt dat de etappes van vrijdag en zaterdag hem beter liggen. Is dat om zichzelf te troosten of om wat moed in te spreken?"

   

  Wuyts: "Yates verblijft vaak in Andorra en kent deze ritten goed. Maar als het patroon van de voorbije ritten gevolgd wordt, dan zal Valverde een gaatje moeten slaan en op zijn sprint rekenen. Met een kleine opening en bonificatieseconden kan het. Als het niet lukt, dan moet men bij Movistar een putsch overwegen en op de verrassing spelen."

   

  "Maar het gevaar zit erin dat net het tegenovergestelde gebeurt", countert José De Cauwer. "Valverde won hier wel al twee etappes, maar bergop was Yates meestal dat tikkeltje beter. Ik heb Yates hier al betere dingen zien doen. Ze hebben Valverde vooral niet afgemaakt op weg naar Lagos de Covadonga. Hij werd toen 2 of 3 keer gelost, maar ze keken te veel naar elkaar."

  "Quintana? Verschil tussen iets moeten doen en iets kunnen doen"

  Vooral de zaterdagetappe (amper 97 kilometer, maar met een resem zware cols) oogt bijzonder pittig. "Ik ben benieuwd in hoeverre die rit de boel nog kan omgooien", vraagt José De Cauwer zich af. Valverde heeft alvast het mentale voordeel. Wuyts: "Yates kan niet zeggen dat hij op de Coll de la Gallina al gewonnen heeft. Valverde deed dat wel in 2012."

   

  Komt het gevaar misschien wel uit hetzelfde Movistar-kamp, maar van een andere gezant? Maakt Nairo Quintana, 6e op 2'11", nog een kans? "Is hij nog in staat om iets te doen? Als dat niet het geval is, dan is er duidelijk sprake van neergang. In het sportieve leven is er een verschil tussen iets moeten doen en nog iets kunnen doen", besluit Michel Wuyts.