• home
 • video
 • pas verschenen

  Serena Williams: "Ik zou nog liever verliezen dan vals te spelen"

  Serena Williams

  Serena Williams maakt zich boos op de stoelscheidsrechter.

  Serena Williams snapt niet waarom de scheidsrechter haar een game heeft afgepakt tijdens de finale van de US Open. "Bij mannen heb ik dat nog nooit gezien", sprak de Amerikaanse tennisster.

  Het journaal 13u met o.a. furieuze Serena Williams in de US Open-finale

  "Wij gebruiken geen signalen"

  Serena Williams greep vannacht in een incidentrijke US Open-finale naast een 24e grandslamtitel. De toptennisster kreeg 3 waarschuwingen: omdat ze instructies kreeg van haar coach, omdat ze haar racket kapotsloeg en omdat ze de scheidsrechter een dief noemde. De eerste twee waarschuwingen kostten haar een punt, de derde een game.

   

  Na afloop zei Williams dat ze helemaal niet gecoacht werd. Nochtans had haar trainer Patrick Mouratoglou vlak daarvoor wél gezegd dat hij haar instructies gaf. 

   

  "Helemaal niet. Ik zou nog liever verliezen dan vals te spelen. Ik heb het letterlijk net gehoord en ik heb Patrick een bericht gestuurd", sprak Williams op de persconferentie. "Ik wilde weten waarom hij dat zou zeggen, want wij gebruiken geen signalen en hebben het daar nog nooit over gehad."

   

  "Soms knikt hij dat ik het goed doe, meer heb ik ook niet nodig. Dat vind ik net leuk aan tennis: je moet jezelf weten te redden. Je moet zelf beslissingen nemen en je problemen proberen op te lossen, vaak in een fractie van een seconde."

  Serena Williams en haar coach Patrick Mouratoglou.

  Coach: "Ze heeft het niet gemerkt"

  "Ik heb Serena Williams gecoacht, maar zij heeft het niet gemerkt", reageert coach Patrick Mouratoglou. "Daardoor begreep ze ook niet waarom ze haar eerste waarschuwing kreeg."

   

  "Het gebeurt echter in alle wedstrijden, iedereen weet dat. Sascha (Bajin, de coach van tegenstandster Naomi Osaka, red) deed net hetzelfde. Een umpire moet dat ook weten en aanvoelen, zeker in de finale van een grandslamtoernooi. In andere wedstrijden wordt het door de vingers gezien en nu volgt er een waarschuwing."

   

  De umpire werkt met twee maten en gewichten, vindt Mouratoglou. "Dit incident had makkelijk vermeden kunnen worden. Het is de tweede keer dat de scheidsrechters de vedette van de US Open proberen te benadelen."

   

  Volgens de organisatie van de US Open handelde umpire Carlos Ramos dan weer volgens de regels.

  Het gebeurt in alle wedstrijden, iedereen weet dat. Een umpire moet dat ook weten en aanvoelen, zeker in de finale van een grandslamtoernooi.

  Coach Patrick Mouratoglou

  "Nooit gezien bij mannen"

  Stoelscheidsrechter Sergio Ramos heeft tonnen ervaring. "Hij is altijd een goede umpire geweest", erkent Serena Williams, maar ze blijft er wel bij dat hij haar onrecht heeft aangedaan. "Ik stond echt versteld."

   

  "Ik vecht hier voor vrouwenrechten en voor vrouwengelijkheid en voor allerlei dingen. Mannen heb ik nog nooit een game zien verliezen omdat ze de scheidsrechter iets toeriepen, ongelooflijk. Dat ik "dief" zeg en dat hij een game afpakt, gaf me het gevoel dat het een seksistische opmerking was."

   

  Williams haalde ook het incident aan met de Franse tennisster Alizé Cornet, die eerder tijdens het toernoei een waarschuwing had gekregen omdat ze op de baan haar shirt had uitgedaan. "Ik blijf vechten voor vrouwen en vechten voor onze gelijke behandeling."

  Serena Williams en stoelscheidsrechter Sergio Ramos.

  "Stop met boegeroep"

  Tijdens een bizarre prijsuitreiking kreeg de stoelscheidsrechter de volle laag van het publiek. De speelsters barstten in tranen uit.

   

  Serena Williams troostte Naomi Osaka en maande iedereen aan tot kalmte. "Stop met boegeroep", sprak Williams met een brok in de keel.

   

  "Ze won voor het eerst een grandslamtoernooi. Ik vond het erg jammer, ik wou haar moment de gloire niet verpesten", legde ze achteraf uit op de persconferentie. "Ze speelde ook erg goed. Ik probeer altijd terug te vechten, maar zij stond erg gefocust te tennissen."

   

  "En ze ging erg goed met de situatie om. Daar kan ik nog veel van leren", knipoogde de 36-jarige topspeelster.

  Serena Williams en Naomi Osaka

  Serena Williams troost winnares Naomi Osaka.

  VIDEO: de persconferentie van Serena Williams

  Osaka: "Was een beetje in de war"

  Naomi Osaka wist naar eigen zeggen niet goed wat er aan de hand was toen Serena Williams ruzie maakte met de scheidsrechter. "Ik stond met mijn rug naar ze toe", legde de US Open-winnares uit. "Het publiek was erg luid, dus ik kon het niet echt horen."

   

  "En toen ik mij omdraaide was het plots 5-3, dus ik was een beetje in de war. Maar ik wist voor mezelf dat ik me echt moest focussen tijdens de wedstrijd, want Serena is een grote kampioene en ik weet dat ze op elk moment kan terugkomen."

   

  Het verloop van de wedstrijd verandert niets aan de manier waarop Osaka haar idool bekijkt. "Ik weet niet wat er op het veld gebeurd is, dus ik zal altijd de Serena herinneren van wie ik hou. Voor mij verandert er niks. Ze was heel aardig tegen mij aan het net en op het podium."

   

  Dat de 20-jarige Japanse (met roots in Haïti) haar eerste grandslamtitel binnenhaalde, lijkt nog niet te zijn binnengedrongen. "Ik denk dat ik misschien over een paar dagen zal beseffen wat ik gedaan heb, maar voorlopig voelt het gewoon aan als elk ander toernooi", antwoordt de bescheiden speelster.

  Voor mij verandert er niks. Serena was heel aardig tegen mij aan het net en op het podium.

  Naomi Osaka

  VIDEO: de persconferentie van Naomi Osaka