• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Muurklimster Anak Verhoeven strandt op 6e plaats op WK

  Anak Verhoeven (archief) raakte in de finale niet verder dan plaats 6.

  Anak Verhoeven heeft op het WK muurklimmen in Innsbruck naast een medaille gegrepen in de finale van de leadcompetitie. Op het vorige WK, in 2016, had Verhoeven nog de zilveren medaille veroverd.

  In de lead moeten de klimmers een artificiële en sterk overhangende klimwand van maximaal 12 meter hoog overwinnen. De atleten zijn beveiligd met een touw en proberen zo hoog mogelijk te geraken.

   

  Slechts twee klimsters bereikten de top en daar was Anak Verhoeven niet bij. Onze landgenote moest tevreden zijn met de zesde plaats. Het goud was voor de Oostenrijkse Jessica Pilz, de Sloveense titelverdedigster Janja Garnbet strandde op de tweede plaats.

  Op dit WK wordt de gloednieuwe 'combined' wedstrijdformule getest. De atleten nemen deel in lead, boulder en speed. Op basis van hun prestaties wordt een ranking opgemaakt. De zes beste atleten stoten door naar de combined finale, waarin de atleten nogmaals deelnemen aan een speed-, boulder- en leadonderdeel. Deze wedstrijdformule is ook het format op de Olympische Spelen in Tokio in 2020, waar sportklimmen voor het eerst op het programma staat.