Ga naar de inhoud

Iraanse klimster zonder hoofddoek als heldin onthaald in Teheran

Elnaz Rekabi, de Iraanse sportklimster die zondag zonder hidjab in actie kwam op de Aziatische kampioenschappen in Seoel, is weer thuis in Teheran. Haar actie leek een steun voor de wekenlange protesten in Iran. Sinds maandag was de vrouw niet meer gezien of gehoord, waardoor er heel wat vragen over haar veiligheid waren. Vanochtend werd ze als een heldin onthaald op de luchthaven, waar ze herhaalde dat ze haar hoofddoek "onbewust" achterwege liet.

Zonder hoofddoek aan competitie doen is verboden volgens de Iraanse wetten. Het regime, meer bepaald de zedenpolitie, kijkt streng toe op de juiste, islamitische kledingvoorschriften. Het was de dood van een jonge vrouw, nadat ze was opgepakt door de zedenpolitie, die de hevige oproer bij de bevolking in Iran in gang zette.

Rekabi klom zondag naar een 4e plaats in Zuid-Korea, waarbij ze haar hoofddoek niet droeg. Volgens Perzische media buiten Iran moest de vrouw daarop haar paspoort en smartphone afgeven en zou ze op een vliegtuig naar huis zijn gezet, richting Evin-gevangenis.

De Iraanse overheid ontkende echter die beschuldigingen. Rekabi kwam gewoon zoals gepland met de rest van het team naar huis, luidde het. Er werd bijna 2 dagen niets van haar vernomen, tot gisteren op haar Instagram-account de boodschap verscheen dat ze haar hoofddoek "onbewust" was vergeten. Het is niet duidelijk door wie of in welke omstandigheden dat bericht gestuurd werd.

(lees voort onder tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor staatstelevisie: "Onbewust hoofddoek vergeten"

Op sociale media is te zien dat Rekabi vanochtend door een massa volk werd toegejuicht als een heldin bij haar aankomst op de Khomeini International Airport nabij Teheran. "Elnaz, de kampioene", weerklonk.

Op beelden van de staatstelevisie is te zien hoe ze met een zwarte baseballpet en een zwarte hoodie, die haar haren bedekt, een terminal binnenwandelt.

Ze herhaalde de woorden van haar IG-post, dat ze "onbewust" haar hidjab was vergeten op te zetten en dat ze zoals gepland terugreisde.

Rekabi beschreef wat er zondag gebeurde als volgt: "Ik zat in een women's only wachtkamer voor mijn competitie. Ik was zo bezig met mijn schoenen en materiaal, dat ik mijn hidjab vergat, toen ik onverwacht snel opgeroepen werd om te gaan klimmen."

"Ik keerde terug naar Iran met een zekere gemoedsrust, ook al was er veel spanning en stress. Maar tot nu, gelukkig maar, is er niets gebeurd."

Buiten de luchthaven stapte ze in een busje, waarna ze traag door de massa wegreed. Het is niet bekend waar naartoe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.