Ga naar de inhoud

Speerwerpen, zakken dragen en daartussen een halve marathon: Maud Desouter verovert brons op EK Spartan Race

Maud Desouter in actie op het EK Spartan Race

Jezelf tot het uiterste drijven zoals de echte Spartanen: dat is het doel van de Spartan Races. Maud Desouter bewees afgelopen weekend dat ze tot de Europese top behoort in deze relatief nieuwe sport door brons te behalen op het EK in Londen.

Obstacle course running, of kortweg OCR, is de laatste jaren aan een opmars bezig. Eerder dit jaar veroverde Gentenaar Thomas Buyle al goud op het EK OCR in Italië. En ook afgelopen weekend was er Gents succes.

 

Maud Desouter (25) snelde naar brons eremetaal in de Londense bossen tijdens het EK Spartan Race. Maar wat is nu het verschil tussen de Spartan Race en het EK obstacle course running van enkele maanden geleden? 

 

In beide gevallen zal je een parcours moeten afleggen met obstakels waarbij zowel techniek als kracht vereist is. In tegenstelling tot het EK in Italië is de Spartan Race een commercieel initiatief, dat overgewaaid komt vanuit de VS.

"Spartan Races hebben vaste soorten van obstakels, waardoor de uitdaging iets minder is", vertelt Maud Desouter aan Sporza. "Maar ze zijn wel iets zotter in de keuze van hun omgeving, met iets meer hoogtemeters ook."


Er zijn verschillende afstanden bij de Spartan Races, gaande van een korte sprintafstand met meer obstakels, tot een ultra-afstand van 50 kilometer.  Desouter: "Beast is de officiële afstand voor het elite EK, en die bedraagt 21 kilometer. Je kan het een beetje vergelijken met atletiek, waar je ook verschillende afstanden hebt."

"Ik was al blij geweest met de top 10"

Desouter was zelf verbaasd dat ze Londen kon verlaten met een bronzen medaille. "Op het EK OCR had ik net geen top tien gehaald, en de Spartans zijn vaak nog intensiever. Ik zou al blij geweest zijn met een plaats in de top 10, maar plots liep ik in de top drie."

 

Na een snelle start kon de Gentse op het einde naar eigen zeggen meer "stabiliseren en een vast tempo aanhouden zonder fouten te maken". Essentieel bij Spartan Races, want een fout begaan bij een obstakel wordt meteen afgestraft.

Zodra je denkt dat je weg bent met alle obstakels komen ze met iets nieuws af.

Maud Desouter

De straffen als je een obstakel niet in één keer haalt, kunnen gaan van 30 burpees (een work-outoefening) doen tot een bepaalde afstand extra moeten lopen. Dat overkwam Desouter toen ze faalde bij de hindernis waarbij ze een speer in een hooibaal moest werpen. 


Een van haar mindere onderdelen, zo zegt ze zelf. "De carries, waarbij je zware zakken moet meesleuren over een bepaalde afstand, vind ik ook heel moeilijk. Maar het zorgt telkens voor een nieuwe uitdaging om sterker te worden."


"Je hebt Spartan atleten die iets breder zijn en sterk in de carries, en je hebt er die beter zijn in het lopen. Het is echt allround. En zodra je denkt dat je weg bent met een obstakel, komen ze af met iets nieuws", vertelt Desouter. "Het is elke keer opnieuw een uitdaging". 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kiezen tussen EK OCR en Spartan Race 2023

Maud Desouter mag dan wel op en top afgetraind zijn, toch is ze geen profsporter. Ze combineert de Spartan Races in haar vrije tijd met een kantoorjob bij AGP, een leverancier van bouwmachines. Dat ziet Desouter als een mooie afwisseling.

 

Maar hoe komt iemand dan terecht bij obstacle course running? "Ik heb vroeger van alles en nog wat gedaan: geklommen, atletiek, taekwondo. Maar ik raakte na een tijdje uitgedoofd in die sporten, terwijl je bij OCR constant opnieuw uitgedaagd wordt door de vele variatie." 

 

Haar prachtprestatie op het EK Spartan zindert nog na, maar de goesting in de volgende lopen is er al. Volgend jaar vallen beide EK's samen, dus moet Desouter kiezen tussen de Spartan Race in Andorra, of de OCR in Hongarije. 

 

"Nu ik weet dat ik hier derde kan worden, zou het volgend jaar misschien wel leuk
zijn om op een plekje hoger te mikken. Maar op het EK OCR heb ik ook nog wel wat te bewijzen", houdt ze alle opties nog open. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.