Ga naar de inhoud

Nina Sterckx (20) wint EK junioren gewichtheffen met 2 wereldrecords: "Vooraf gepland"

 di 18 oktober 2022 10:00

Nina Sterckx heeft nog maar eens haar statuut van wereldtopper kracht bijgezet. De 20-jarige gewichthefster won gisteren het EK voor junioren in Albanië in de klasse tot 55 kg.  En ze deed dat in stijl met 2 wereldrecords erbovenop. "Dit was mijn laatste wedstrijd als junior. We hadden vooraf plannen, maar je moet het natuurlijk nog altijd doen." 

Nina Sterckx won begin mei in Griekenland het WK bij de junioren in haar klasse én werd ook uitgeroepen tot wereldkampioene over alle klassen. Op het EK bij de elite later in mei in Albanië was ze goed voor brons. Ze trok toen 94 kg en stootte 111 kg, goed voor 205 kg in totaal.

Enkele maanden later deed de jonge Belgische opnieuw in Albanië weer wat kilo's beter. Ze trok 95 kg en stootte bij haar derde poging liefst 118 kg.

 

Die 118 kg is een wereldrecord bij de junioren, samen met de 95 kg van het trekken kwam Sterckx tot een totaal van 213 kg, ook dat is nooit eerder gedaan door een juniore. Dat totaal van 213 zou ook brons hebben opgeleverd op de Spelen in Tokio, daar werd Sterckx vorig jaar 5e.

Sterckx' 3e poging op de snatch op 98 kg lukte niet. Ze domineerde de competitie: de Roemeense Andreea Cotruta pakte zilver met 201 kg (89+112), de Duitse Annika Pilz brons met 185 kg (84+101).

Ter verduidelijking: bij het trekken (snatch) wordt de halter in een vloeiende beweging met gestrekte armen tot boven het hoofd gebracht. Bij het stoten (clean & jerk) wordt de halter eerst tot op schouderhoogte gebracht langs een hurkzit om, waarna de halter in een keer met gestrekte armen naar boven wordt gestoten.

(lees de reactie van Sterckx onder de IG-post)

De geslaagde stoot van 118 kg:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Bijna flauwgevallen bij eerste poging clean & jerk"

De records kwamen niet uit de lucht vallen voor Sterckx en haar begeleiding. "We hadden vooraf plannen in ons hoofd, maar je moet het natuurlijk nog altijd doen op het moment zelf."

"Het is niet allemaal even vlot verlopen, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Dus we zijn tevreden. Als je de resultaten bekijkt, lijkt dat het vlot liep, maar dat is niet altijd zo."

"Op zich begon de wedstrijd nog wel goed, maar mijn eerste poging om een wereldrecord te verbeteren in de snatch (98 kg, red) is jammer genoeg mislukt. De wedstrijd was dan zeker nog niet verloren."

"Mijn 1e poging bij de clean & jerk (110 kg, red) ging echter mis, omdat ik bijna was flauwgevallen. Het was heel erg warm in de zaal en ik werd duizelig."

"Ik heb me wel kunnen herpakken bij de 2e beurt. Dan was het wel moeilijker om de keuze te maken om voor het wereldrecord te gaan, want dat was een enorm groot verschil. Maar het is gelukt, dus daar waren we heel blij mee."

We hadden hard getraind, maar het was natuurlijk een gok. De cijfers die ik haalde, heb ik nooit eerder gedaan.

Nina Sterckx

Sterckx wist dat het nu moest gebeuren: "Want dit was mijn allerlaatste juniorenwedstrijd. Vanaf volgend jaar ben ik senior. We hadden dan ook heel hard getraind voor deze laatste kans, maar een wereldrecord breken is niet vanzelfsprekend."

"Je weet nooit of dat volledige zal lukken. De cijfers die ik haalde, heb ik nooit eerder gedaan. Het was natuurlijk een gok, maar we zijn tevreden, want dit toont progressie aan."

"Naar de Spelen in hogere klasse"

Hoe kijkt ze naar haar overstap naar de senioren? Met haar resultaat van gisteren zou ze ook Europees kampioen geworden zijn bij de senioren. "Dat is een heel mooi perspectief."

"Maar is het wel zo dat we vanaf eind dit jaar rekening moeten houden met de selecties voor de Olympische Spelen. Mijn categorie -55 kg is jammer genoeg niet-olympisch in Parijs 2024. Dat wil zeggen dat ik wellicht niet meer in deze categorie zal deelnemen, maar een categorie omhoog zal moeten."

"Dat zal even tijd kosten om aan te passen voor mijn lichaam. We zien wel hoe dat zal gaan. We gaan niet meteen grote resultaten verwachten in de nieuwe categorie."

Wat is er nodig voor die nieuwe categorie van de -59 kg? "Eten is zeker een belangrijk deel, maar we gaan ook de training aanpassen. Het is een groot verschil tussen op gewicht blijven en sterker worden en sterker worden én gewicht bijkrijgen. Sowieso zal ik sterker moeten worden, want de vrouwen in die gewichtsklasse zijn veel sterker dan ik."

"Het zal tijd kosten om spiermassa bij te krijgen, maar vorige keer is het ook gelukt om de Spelen te halen. Er is nog een lange weg te gaan, stap voor stap, met dit EK zijn we al heel blij."