Ga naar de inhoud

Wat is lot van "vermiste" Iraanse klimster die zonder hoofddoek klom: naar huis of naar gevangenis?

De 33-jarige Iraanse klimster Elnaz Rekabi klom zondag zonder hoofddoek op de Aziatische kampioenschappen in Seoel.

Er is wereldwijd heel wat te doen over het lot van een Iraanse muurklimster die zondag op de Aziatische kampioenschappen in Seoel zonder de door haar land verplichte hoofddoek klom. Sindsdien is ze spoorloos. Media buiten Iran meldden dat ze door Iran naar huis is gedwongen en dat de kans groot is dat ze zal worden opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis. De Iraanse overheid ontkent.

Bekijk de beelden van de wedstrijd

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrouwen moeten hidjab dragen, Rekabi laat hem af

Het was een opvallend beeld: Rekabi, een bronzenmedaillewinnares van het WK 2021, klom in de Zuid-Koreaanse hoofdstad zonder hoofddoek (of hidjab). Ze droeg enkel een haarband en haar zwarte haren in een paardenstaart. Daarmee ging ze in tegen de voorschriften die de Islamitische Republiek vrouwelijke atleten oplegt.

Haar actie komt te midden van de hevige protesten die al wekenlang in Iran woeden, nadat een jonge vrouw die door de zedenpolitie opgepakt was omdat ze haar hoofddoek niet correct gedragen had, overleden was.

Er wordt gevreesd voor de veiligheid van de sportkampioene. Gisteren zouden de Iraanse autoriteiten haar paspoort en smartphone hebben afgenomen, de voorbije uren is ze niet meer gezien of gehoord. Dat schrijven Perzische media buiten Iran.

Ze is vanochtend op een vliegtuig naar huis gezet en zou bij aankomst in Teheran in de Evin-gevangenis worden opgesloten,  klinkt het in die media. Daar zitten heel wat politieke gevangenen opgesloten, onder wie ook protestanten van de voorbije weken. Afgelopen weekend brak er brand uit na rellen in de gevangenis.

(lees voort onder foto)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Teken van leven, maar is het van klimster zelf?

Op sociale media ontkent de Iraanse ambassade in Seoel ondertusen "alle fake news en desinformatie omtrent mevrouw Elnaz Rekabi". Ze is vanochtend met de rest van het Iraanse team van Seoel naar Iran vertrokken, luidt het. Dat is een dag vroeger dan gepland.

Een uur geleden kwam er dan toch een boodschap van Rekabi naar buiten op haar Instagram, waarin ze schreef dat "het probleem" met haar hidjab "onbewust" gebeurde. Ze verontschuldigde zich ook bij het Iraanse volk voor de opschudding en zei erbij dat ze naar huis komt met het team.

Niet iedereen gelooft die boodschap en of ze die zelf uit vrije wil heeft gestuurd. Het Iraanse regime zet vaker activisten thuis of in het buitenland onder druk. Rechtengroepen hekelen die gedwongen bekentenissen.

De internationale klimfederatie IFSC zegt dat ze "contact heeft gehad met Rekabi en haar situatie zal opvolgen bij haar aankomst". Ook de Verenigde Naties volgen de zaak op de voet.