Ga naar de inhoud

Klimmer Van Duysen:"18-jarig winnaarstype dat steeds voor goud wil gaan"

 ma 28 november 2022 14:03
Klimmer Van Duysen:"18-jarig winnaarstype dat steeds voor goud wil gaan".
Hannes van Duysen.

Muurklimmer Hannes van Duysen is een van de olympische atleten op de BOIC-stage in Belek.  "Zowel op wedstrijden, als op training heeft Hannes heel veel doorzettingsvermogen. Hij is niet tevreden met gewoon het afwerken van een training, maar hij wil steeds het onderste uit de kan halen", aldus klimcoach Liselotte De Bruyn.

De klimsport stond voor het eerst op het programma op de Olympische Spelen in Tokio. Het is dus een vrij jonge olympische sport. Daarom mochten de klimmers ook mee naar de Turkse Rivièra. 

 

"Het is heel speciaal dat we voor de eerste keer mogen meegaan op trainingskamp", vertelt Hannes van Duysen. "We focussen hier meer op fysieke voorbereiding op het seizoen, met kracht- en conditietraining.  Op andere stages leggen we ons meer toe op het technische van het klimmen zelf en het klimspecifieke."

 

Hannes Van Duysen werd deze zomer in Dallas (VS) voor de tweede opeenvolgende keer wereldkampioen boulder bij de junioren.

 

"De laatste twee jaar beginnen mijn resultaten beter en beter te worden bij zowel de jeugd als bij de volwassenen. Dat belooft wel veel voor de Spelen in Parijs en nadien in Los Angeles", aldus de tweevoudig wereldkampioen.

Lees verder na Instagrampost.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"De meeste klimmers zijn op latere leeftijd in hun topperiode"

Met welke blik kijkt Van Duysen al naar Parijs? "Ik wil er alles aan doen om geselecteerd te zijn", klinkt het. "Ik ben nog vrij jong. De meeste klimmers zijn later in hun topperiode, maar niets is onmogelijk. Ik zie aan mijn resultaten dat er mogelijkheden zijn om mij te selecteren."

 

"Ik kijk er echt naar uit om er in de selectiewedstrijden alles aan te doen om mij te kwalificeren."

 

"Bij de Spelen in Los Angeles ben ik 24. Dan verwacht ik dat ik bij de top van de wereld behoor. En dus meer kans heb om op de Olympische Spelen te staan", besluit Van Duysen.  

"Het vraagt vooral heel veel flexibiliteit van een atleet"

De klimsport bestond op de Olympische Spelen in Tokio uit een combinatie van drie disciplines: boulderen, speed en lead. 


"Voor Parijs zal het de combinatie van twee disciplines zijn: boulderen en lead", weet klimcoach Liselotte De Bruyn. "Voor Los Angeles is het wedstrijdschema nog niet bekend. Het zou kunnen dat het 3 afzonderlijke disciplines kunnen zijn."

 
"Hannes moet dus constant aanpassen. Het vraagt vooral heel veel flexibiliteit van een atleet. Hij heeft heel veel in huis en kan nog heel wat moois bereiken."

 

"Zowel op wedstrijden, als op training heeft Hannes heel veel doorzettingsvermogen. Hij is niet tevreden met gewoon het afwerken van een training, maar hij wil steeds het onderste uit de kan halen." 

 

"Daarnaast heeft hij ook een winnaarsmentaliteit. Hij gaat bepaalde wedstrijden duidelijk voor goud", besluit de klimcoach. 

Gerelateerd: