• home
 • video
 • pas verschenen

  Wesley Sonck over Bolts Australische avontuur: "Geweldige counterspits"

  Usain Bolt werd onder grote belangstelling ontvangen in Australië.

  Na verdienstelijke trainingspogingen bij Manchester United en Dortmund waagt Usain Bolt zijn kans bij de Australische eersteklasser Central Coast Mariners. Maar kan dat eigenlijk nog op 32-jarige leeftijd? Wesley Sonck vreest voor een carrièreswitch op het hoogste niveau van de topsprinter.

  “Dit is echt", zei Usain Bolt bij zijn aankomst in Australië. "Ik heb aan de wereld gezegd dat ik voetballer wil worden en ik weet wat ik kan betekenen voor deze ploeg."

   

  Ex-spits Wesley Sonck vindt de plannen van de snelste sprinter ter wereld wel sympathiek, maar stelt zich toch vragen bij de slaagkansen. 

   

  Wesley Sonck: “Ik heb ooit beelden gezien van een oefenwedstrijd met Bolt, maar dat was niet op hoog niveau. Hij kan natuurlijk wel wat voetballen en recreatief kan hij zeker uit de voeten.”

   

  "Maar hij wil voor het hoogste niveau gaan en dat lijkt me vrij moeilijk. Als een voetballer op zijn 32e zegt dat hij wil meedoen aan de 100 meter sprint, dan gaat dat ook niet meer."

   

  "Toch denk ik dat hij een fantastische counterspits zal zijn," grapt Sonck.

  De kwaliteiten van een spits: "Met snelheid alleen kom je er niet"

  De grootste kwaliteit van Bolt is lopen, heel snel lopen. Sonck: "Wat hij kan, is rechtdoor lopen. Maar voetbal is maar zelden rechtdoor lopen. Je moet vooral loopacties hebben."

   

  "Verder moet je als spits technisch en tactisch sterk zijn. Je mag dan nog snel zijn. Je ziet vaker dat gasten die supersnel zijn problemen hebben met de bal. Je moet die wel meenemen, hè."

   

  "En je moet ook inzicht hebben, niet zomaar lopen. Sommige mannen die niet zo snel zijn, kunnen wel goed situaties inschatten. Dat is ervaring, dat komt met veel te voetballen. Er komt zoveel bij kijken dat dat niet evident wordt. Zeker niet op je 32e."

   

  "Ongeacht waar Bolt naartoe gaat, zal er dus op deze vlakken werk zijn. Ik zag wel dat zijn linkervoet nog degelijk is, maar je zou eerst een wedstrijd moeten zien. Dat is helemaal anders."

  "In de korte draai is Ronaldo sneller dan een Spaanse topsprinter"

  “De vraag is ook hoe vaak hij na elkaar diep kan sprinten", vraagt Sonck zich af. "Die mannen zijn gewend om één keer volle bak te gaan. Maar voetbal is ook interval en in duel gaan. Als je een duw krijgt, ben je al uit evenwicht."

   

  Sonck verwijst op dat vlak ook naar onderstaand YouTube-filmpje met Ronaldo, die een sprintoefening deed tegen een Spaanse topsprinter.  

   

  "Rechtdoor was Ronaldo iets trager, maar toen er kort werd gedraaid, was het heel duidelijk dat Ronaldo veel sneller was."