• home
 • video
 • pas verschenen

  Weerstand uit verschillende hoeken tegen hervorming Davis Cup

  België Davis Cup

  België was verliezend finalist van de Daviscup in 2015 en 2017.

  De Internationale Tennisfederatie (ITF) wil de Davis Cup grondig door elkaar schudden, een beslissing die niet overal positief onthaald wordt. Zo kondigde de Australische tennisbond aan de de hervorming van de landencompetitie niet te zullen steunen. Ook België gaf eerder aan geen voorstel te zijn.

  Tennis Australia, de Australische tennisbond, heeft in een brief aangekondigd dat het tegen het hervormingsvoorstel van de ITF zal stemmen. De competitie, die al 118 jaar bestaat, zou hervormd worden naar een seizoensfinale die in november over één week gespeeld wordt, met 18 teams. Dat voorstel komt nu dus op de helling te staan.

   

  De Australische bond heeft vooral bezwaren tegen de financiering van het nieuwe event. De ITF zou een sponsordeal voor 25 jaar van 3 miljard dollar hebben met Kosmos, de investeringsgroep rond Barcelona-verdediger Gerard Pique.

  Zonder meer informatie zijn we genoodzaakt om tegen het voorstel te stemmen

  Craig Tiley

  Zowel Tennis Australia als Tennis Europe vinden dat er te weinig transparantie is over de deal en dat er te weinig garanties zijn om een format dat al 118 jaar bestaat zomaar overboord te gooien. "Er worden enorme bedragen genoemd, maar er worden te weinig details vrijgegeven om ons de meerwaarde van de hervorming te doen inzien", zegt Craig Tiley, de CEO van de Australische tennisbond. "Zolang we niet over genoeg informatie beschikken, zijn we genoodzaakt om tegen het voorstel te stemmen."


  De afgelopen jaren waren de meningen over de Davis Cup verdeeld. Sommige spelers vinden dat er op de overvolle kalender geen plaats is voor een toernooi dat over het hele seizoen gespreid wordt. Voorstanders van het format vrezen dan weer dat de traditie en de sfeer die de thuis- en uitwedstrijden met zich meebrengen, verloren zullen gaan. 

  Ook Belgische bond is niet enthousiast

  Eerder sprak ook al de Belgiche bondsvoorzitter zijn ongenoegen uit over de hervorming. "Voor de Belgische tennisfans is de Daviscup een van de zeldzame kansen om de Belgische toppers aan het werk te zien. Dat moet toch de geest van de Davis Cup blijven."

   

  Na overleg met David Goffin klonk de bondsvoorzitter even later wel al wat gematigder. "Het is duidelijk dat de tennissers absoluut minder wedstrijden op de kalender willen. De spelers zijn over het algemeen voor een lichter programma, maar het voorstel dat zij verdedigden en dat ook onze voorkeur wegdroeg was eerder een Davis Cup om de 2 jaar te organiseren." 

  "Monsieur Coupe Davis" Steve Darcis denkt er het zijne van

  Concurrentie van ATP

  Intussen krijgt de ITF ook tegenwerking van de ATP, de internationale professionele tennisassociatie. Die blazen vanaf 2020 de World Team Cup nieuw leven in, een toernooi voor koppels dat reeds tussen 1978 en 2012 gehouden werd. Ook dat toernooi zou een concurrent kunnen worden voor de vernieuwde Davis Cup. Het wordt dan ook afwachten hoe de plannen van de ITF zich verder zullen ontwikkelen.