• home
 • video
 • pas verschenen

  Jonathan Borlée, Louise Carton en Bashir Abdi lopen EK-limiet

  Jonathan Borlée won de 400 meter in Heusden-Zolder.

  Jonathan Borlée won de 400 meter in Heusden-Zolder.

  Op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder heeft 400m-loper Jonathan Borlée zich geplaatst voor het EK in Berlijn. Louise Carton liep de EK-limiet op de 5.000 meter, Bashir Abdi deed dat ook bij de mannen.

  Jonathan Borlée werd dit seizoen geplaagd door enkele kwaaltjes, maar was erop gebrand om zich in Heusden-Zolder te plaatsen voor het EK, van 7 tot 12 augustus in Berlijn.

   

  Met 45"57 bleef hij ruim onder de EK-limiet van 45"89. "Ik ben tevreden, ook met de manier waarop", zegt Jonathan Borlée. "Ik had op training al goeie dingen laten zien. Dat moest er gewoon eens uitkomen tijdens de wedstrijd. Ik was gefocust op mijn eigen race en ik wist dat de rest wel vanzelf zou komen dan."

   

  "Ik mis nog wat ritme, maar dat had ik wel verwacht. Ik heb maar weinig wedstrijden in de benen. Ik heb nog veel progressiemarge, maar als ik zo blijf voortdoen, zal het wel beter gaan op het EK."

   

  De kwalificatie van Jonathan Borlée is wel slecht nieuws voor Alexander Doom. Omdat er maar 3 atleten meemogen naar het EK, valt hij uit de boot. Jonathan Borlée vergezelt in Berlijn zijn broers Kevin en Dylan.

  Louise Carton en Bashir Abdi mogen ook naar Berlijn

  Ook Louise Carton beleefde een prima avond in Heusden-Zolder. Zij kon zich op de 5.000 meter plaatsen voor het EK. Met 15"33"25 bleef ze ruim 3 seconden onder de limiet voor Berlijn. Een opsteker voor Carton na een moeilijke periode.

   

  Bashir Abdi (13'19"80) verzekerde zich in een snelle 5.000 meter van een EK-ticket. Abdi snoept zo het startbewijs af van zijn trainingsmaatje Robin Hendrickx. Isaac Kimeli en Soufiane Bouchikhi waren ook al zeker van het EK. Abdi mag in Berlijn ook de 10.000 meter lopen.

   

  Anne Zagré en Sarah Missinne slaagden er niet in om zich te plaatsen voor het EK op de 100 meter horden. Missine (13"35) en Zagré (13"37) bleven allebei een eindje boven de vereiste 13"12 voor Berlijn.

   

  Ook 1.500m-loopster Sofie Van Accom slaagde niet in haar opzet. Met 4'11"33 strandde ze op bijna 3 seconden van de EK-norm. Op de 800 meter bleef Aaron Botterman (1'47"12) boven de gevraagde 1'46"70. Een handvol 1.500m-lopers, onder wie Pieter-Jan Hannes, beet zijn tanden stuk op de EK-limiet van 3'38"10.

   

  Belgische atleten hebben nog tot 30 juli om de EK-minima te halen.

  Louise Carton

  Louise Carton