• home
 • video
 • pas verschenen

  Start in Antwerpen, finish in Leuven: dat zijn de Vlaamse plannen voor het WK wielrennen

  Wordt Leuven 1 week lang de wielerhoofdstad van de wereld?

  Vlaanderen heeft de plannen ontvouwd om het WK wielrennen in 2021 naar onze regio te halen. Antwerpen wordt de startstad, de finish zou in Leuven moeten liggen.

  In het Sportimonium in Hofstade-Zemst werd de Vlaamse kandidatuur voor het WK wielrennen vandaag officieel voorgesteld. De voorbije maanden circuleerden er heel wat kandidaten om de wegrit te mogen ontvangen, maar het is uiteindelijk Leuven dat het pleit heeft gewonnen.

   

  Een opvallende keuze, want Leuven heeft geen grote wielertraditie. Het is wel al jaren het toneel van de GP Jef Scherens en sinds kort ook de startplaats voor de Brabantse Pijl. De start van de wegrit op het WK zou in Antwerpen moeten plaatsvinden. Daar deden ze de voorbije jaren al ervaring op als startpunt van de Ronde van Vlaanderen.

   

  Ook West-Vlaanderen blijft niet in de kou staan, want Brugge ontvangt de tijdrit, die in de dagen voor de wegrit wordt gereden. De renners zullen van start gaan in Knokke-Heist.

  Verdediging op 20 juli, beslissing eind september

  Op 20 juli verdedigt Vlaanderen zijn kandidatuur bij de Internationale Wielerunie UCI. Eind september, tijdens het WK in Innsbruck, wordt onthuld of Vlaanderen zijn slag thuishaalt.

   

  2021 is een symbolische datum, want het is 100 jaar na het allereerste WK (toen nog voor amateurs). Het is van 2002 geleden dat ons land nog eens het WK wielrennen mocht ontvangen.

  Muyters: "Mooi jubileum kan eigenlijk maar in één plaats: Vlaanderen"

  Minister van Sport Philippe Muyters stelde de plannen voor. "We schuiven geen stad naar voren, wel de regio Vlaanderen. We willen 5 steden in de kijker plaatsen: Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen, Mechelen en Leuven. Met onze private partners Golazo en Flanders Classics hebben we klasbakken die het parcours perfect kunnen uittekenen."

   

  De voorbije jaren waren de WK-organisaties meestal verlieslatend. Hoe kan Muyters zo'n scenario vermijden? "We doen het met heel Vlaanderen. En onze partners zijn het gewoon om koersen te organiseren."

   

  Nu moet dit project de UCI nog overtuigen. "Het is altijd een dubbeltje op zijn kant. Maar je zal geen andere regio vinden waar de wielersport zo wordt uitgeademd. Als de UCI een mooi jubileum wil, dan is er eigenlijk maar één plaats waar dat kan: Vlaanderen."