Youri Mulder: "Maak je geen zorgen, Nederland wordt geen wereldkampioen in 2022"

  Aster Nzeyimana en Jan Mulder hebben naar Sporza Dox gekeken.

  Het Nederlandse elftal zit in een dip. "Er zal weer een betere generatie aankomen", denkt Youri Mulder, "maar op een nieuwe Robben of Van Persie is het nog even wachten."

  "Hoefden ons geen zorgen te maken. Fout"

  Nederland is er al twee kampioenschappen niet bij, maar met Ronald Koeman aan het roer kan dat snel veranderen. Waarom Nederland in 2022 wereldkampioen wordt. Zo luidt de titel van onze derde aflevering van Sporza Dox.

   

  Youri Mulder keek in Villa Sporza naar de minidocu. "Op het WK in Zuid-Afrika speelden we de finale, in Brazilië de halve finales. We hoefden ons dus geen zorgen te maken. Dat is fout", vindt Mulder.

   

  "Je denkt dat je de beste bent, maar dat kan afremmen. Als het goed loopt, is het belangrijk dat je beseft dat er ook een andere periode aankomt."

  "Nog geen nieuwe Robbens of Van Persies"

  "Er zullen weer goede voetballers opstaan in Nederland, daar maak ik me geen zorgen over", gaat Youri Mulder voort, "maar dat duurt misschien nog een toernooi."

   

  In Nederland zijn ze nu weer volop de talenten aan het ontwikkelen. Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Justin Kluivert, Frenkie de Jong en Timothy Fosu-Mensah bieden zich aan bij Oranje.

   

  Mulder: "Dat zijn nog niet de spelers die echt het verschil maken op topniveau, denk ik. Het zijn nog geen Robbens of Van Persies. Zij wezen Nederland de weg naar de halve finales of de finale."

   

  "Maak je dus geen zorgen: Nederland wordt geen wereldkampioen in 2022", lacht de voormalige aanvaller. "Misschien later."

  WK 2014: Robin van Persie vliegt de bal in doel tegen Spanje.

  Arjen Robben was jarenlang de sterkhouder van Oranje.

  "Jonge spits Redan is hartstikke goed"

  In de jeugd van Nederland ziet Youri Mulder wel een wereldspeler in spe. "Bij de -17-jarigen, die in mei het Europees kampioenschap wonnen, staat Daishawn Redan in de spits", weet Mulder.

   

  "Bij zijn club Chelsea speelt hij al voor de -21-jarigen. En dat doet hij 
  hartstikke goed. Wie weet zien we hem volgend seizoen al in de Premier League voetballen."


  "Of hij de nieuwe Robben of Van Persie is, durf ik niet te zeggen. Dat duurt misschien nog wel even. En die heb je nodig om op topniveau het verschil te maken. Dankzij Van Persie hebben we in Brazilië met 5-1 van Spanje gewonnen."

  Wordt Daishawn Redan de nieuwe topspits van Nederland?

  "De dribbelaar maakt het verschil"

  Terwijl Oranje in een dip zit, beleven de Rode Duivels hoogdagen. "In België hebben ze het begin deze eeuw goed bekeken. Daar hebben ze voorrang gegeven aan technische spelers: jongens die 1 tegen 1 sterk zijn en goed kunnen dribbelen. Dat werpt z'n vruchten af", ziet Mulder.

   

  "In Duitsland hebben ze dat rond de eeuwwisseling ook gedaan. Alleen komen er in Duitsland minder dribbelaars naar boven. Daarom leggen ze nu de nadruk op de fysieke arbeid."

   

  "Die discussie voeren we in Nederland: waar leggen we de nadruk op? Je kan spelers fysiek sterker maken, maar ik zeg dat je ook dribbelaars nodig hebt. Voor zulke spelers trek je naar het stadion. En de dribbelaar maakt het verschil tegen de grote landen."

   

  "Zulke voetballers moet je weer opleiden. Want iedereen ziet een Messi, Hazard, Mertens of Robben graag spelen."


  "Daar moet je ook trainers voor coachen. Ze mogen niet de hele tijd schreeuwen dat ze de bal moeten afspelen. Neen, je moet ook jongens hebben die 2 of 3 mannen voorbij kunnen", stelt Mulder.

  "Voor Eden Hazard trek je naar het stadion."

  VIDEO: Waarom Nederland in 2022 wereldkampioen wordt

  Kijk naar de 3e aflevering van Sporza Dox.