• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet: "Belgisch kampioen of gele trui? Dan kies ik die driekleur"

  Komt Van Avermaet morgen ook grijnzend over de finish in Binche?

  Greg Van Avermaet staat morgen aan de start van zijn 12e BK. Hij was er al een paar keer dicht bij, maar winnen kon de olympische kampioen nog nooit. "Het is een moeilijke wedstrijd om te lezen, en als favoriet word je ook altijd wat geviseerd." 

  Greg Van Avermaet vindt in Binche straks een parcours op zijn maat. De olympische kampioen trekt met veel ambities naar dat Belgisch kampioenschap, maar echt teleurgesteld zal hij niet zijn als het spaak loopt zondag. 

  "Die Belgische titel hoeft niet meer om mijn carrière kleur te geven"

  "Het is mijn 12e BK, dus dat begint wel te tellen. Het zou dus wel leuk zijn om eens te winnen. Dat is moeilijk, want ik rijd niet bij de grootste ploeg, en de wedstrijd is ook niet simpel om te lezen."

   

  "Naarmate de jaren vorderen, start je ook meer en meer als favoriet. Dat is toch niet meteen een voordeel, want dan word je automatisch geviseerd. Afwerken wordt zo erg moeilijk, maar ik ga er sowieso alles aan doen om de wedstrijd te winnen."

   

  In het begin van zijn carrière maakte Van Avermaet geen doel van het BK, omdat hij die koers te moeilijk vond om te winnen. Is dat veranderd? "Ik lig er niet echt wakker van, in tegenstelling tot vijf, zes jaar geleden."

   

  "Maar sinds die olympische titel en mijn winst in andere wedstrijden is die ambitie net iets minder geworden. Het hoeft niet meer om mijn carrière kleur te geven. Het zou natuurlijk wel altijd mooi zijn, want iedereen wil wel eens Belgisch kampioen zijn, maar als het niet lukt zondag zal ik niet echt ontgoocheld zijn."

  Van Avermaet zal morgen niet op veel BMC-ploegmakkers kunnen rekenen.

  Van Avermaet zal morgen niet op veel BMC-ploegmakkers kunnen rekenen.

  Die aankomst, met dat knikje, lijkt me vrij eerlijk. En met die uitloper zal het voor de sterke mannen zijn

  Van Avermaet prijkt op vele favorietenlijstjes. Schuif hij zichzelf ook naar voor als favoriet? "Ja natuurlijk, want op het BK is en blijft het een Belgisch peloton die aan de start komt. Het parcours in Binche ligt me ook. Het is lastig, dus zal het op het einde bij iedereen doorwegen."

   

  "Bovendien maak ik in elke situatie kans om te winnen, of we nu met een klein groepje naar de meet gaan, of met een hele hoop renners. Die aankomst, met dat knikje, lijkt me ook vrij eerlijk. En met die uitloper zal het voor de sterke mannen zijn.

   

  "Ik denk wel dat ik sowieso explosief genoeg ben om het op dat moment af te maken. Maar de koers zal daarvoor al gereden zijn."

   

  Van Avermaet hoopt op een finale met de verwachte namen: Stuyven, Naesen, Vanmarcke en Gilbert. “Als de koers normaal verloopt, zullen de sterkste renners wel boven water komen."

   

  "En dat zijn altijd dezelfde. Maar het wordt afwachten of we een normaal koersverloop zullen zien, en of de favorieten de juiste keuzes maken.”

  Greg Van Avermaet rekent zichzelf bij de grote favorieten.

  Greg Van Avermaet rekent zichzelf bij de grote favorieten.

  "Als Belgisch kampioen val je ook in de Ronde van Frankrijk op"

  Met het Wereldkampioenschap voetbal op de buis, lijkt de gemiddelde Belg iets minder wakker te liggen van het Belgisch kampioenschap wielrennen. Wat vindt Van Avermaet van die rustige voorbereiding?

   

  Het is inderdaad wel rustig nu, maar het BK is een speciale wedstrijd, als je wint mag je een heel jaar die trui dragen, dus verwacht ik wel dat het vanaf morgen zal leven."

   

  "Als Belgisch kampioen val je ook in de Ronde van Frankrijk op. Voor mij start er alleszins weer een heel belangrijke periode, waarbij ik er ook alles aan gedaan heb om goed te zijn. Vanaf morgen mag dat zijn vruchten beginnen afwerpen."

  Van Avermaet wil weer schitteren in de Ronde van Frankrijk.

  Van Avermaet wil weer schitteren in de Ronde van Frankrijk.

  "In de Tour-ritten die ik heb aangestipt, zal ik mijn kans mogen gaan"

  Michel Wuyts vond dit BK voor de renners die dit voorjaar “gefaald” hadden een ideale gelegenheid  om iets recht te zetten. Denkt Van Avermaet daar ook zo over? “Ik was redelijk tevreden over mijn voorjaar, hoewel ik niet gewonnen heb, maar dat was ook niet vanzelfsprekend."

   

  “Maar momenteel is het inderdaad nog niet echt geweest zoals ik het verwacht had. Mijn najaar en de Ronde van Frankrijk moeten mijn seizoen nog die extra glans schenken.”

   

  In die Ronde van Frankrijk zal de olympische kampioen wellicht ook heel wat werk moeten opknappen voor kopman Richie Porte, net als in de Ronde van Zwitserland vorige week. 

   

  "Als Richie in de Tour in een goede positie zit, zal ik mij ook meer naar de ploegorders moeten schikken. Maar in de ritten die ik aangestipt heb, zal ik zeker mijn kans mogen gaan." 

   

  "De Ronde van Frankrijk duurt 3 weken, en dat heeft ook altijd een goed gevoel om
  de ploeg eens op een andere manier te dienen. Maar natuurlijk niet elke dag, dat spreekt vanzelf."

  "Liever een Belgische titel dan nog een Tour-rit"

  Van Avermaet lijkt dan wel niet wakker te liggen van het BK, een Belgische titel zou toch een zekere leemte opvullen in zijn palmares. Wat zou de olympische kampioen liever willen, kampioen worden of nog een Tour-rit winnen?

   

  "Goh, dat is een moeilijke. Ik weet hoe het is om een Tour-rit te winnen, ik heb er al 2 op mijn erelijst, dus dan zou ik toch voor die Belgische titel kiezen."

   

  "En of ik die titel dan zou willen inruilen voor de gele trui? Nee, dan kies ik toch opnieuw voor die driekleur."