Trump annuleert bezoek NFL-kampioen Eagles na heisa over volkslied

  VS-president Donald Trump heeft het geplande bezoek aan het Witte Huis voor vandaag van Super Bowl-winnaar Philadelphia Eagles afgezegd. Trump trok naar eigen zeggen de uitnodiging voor de American football-ploeg in, omdat er onenigheid was over het volkslied.

  Trump stuurde een verklaring de wereld in, dat de Eagles een kleinere delegatie wilden afvaardigen, maar dat hij dat afwees. "Ze gaan niet akkoord met hun president, omdat  hij erop staat dat ze trots rechtstaan voor het nationale volkslied, de hand op het hart, uit eerbetuiging voor de geweldige mannen en vrouwen van ons leger en de mensen van het land."

   

  Vorig seizoen gingen verschillende NFL-spelers op een knie zitten bij het volkslied dat voor elke match gespeeld worden. Dit uit protest tegen de politie die schoot op ongewapende zwarten. Vorige maand kwam de NFL met een standpunt dat er boetes volgen als spelers niet rechtstaan bij "The Star-Spangled Banner". Spelers mogen wel in de kleedkamer blijven tot het einde van het lied.

   

  Trump pakte later op de avond nog met een tweet uit: "Het Philadelpha Eagles Football Team was uitgenodigd op het Witte Huis. Jammer genoeg wou maar een klein aantal spelers komen, zodat we het event annuleerden. In de kleedkamer blijven bij het nationale volkslied is even onrespectvol tegenover ons land als knielen. Sorry!"

   

  Er zouden een 1.000-tal supporters meevieren op het feest op het Witte Huis. Die stelde Trump gerust: "Zij verdienen beter. Ze zijn nog steeds welkom, maar voor een aangepaste ceremonie: eentje dat ons geweldige land eert, de helden roemt die het beschermen en waarop luid en trots het volkslied weerklinkt."

   

  De Eagles waren niet meteen bereikbaar voor commentaar, een ex-speler spreekt van leugens en tegenstanders van Trump noemen zijn actie een "politieke stunt".