Ga naar de inhoud

Super Bowl LVIII door een sportieve bril: Mahomes op weg naar GOAT-status of eindelijk weer de 49ers?

 zo 11 februari 2024 11:47

Vannacht staat de wereld in de Verenigde Staten opnieuw even stil voor het grootste jaarlijkse sportevenement: de Super Bowl, de finale van de American footballcompetitie. Het wordt een heruitgave van de finale van 2020 tussen de regerende kampioenen, de Kansas City Chiefs, en de San Francisco 49ers.

The Swiftie Bowl

Nog voor er één bal is geworpen, zal deze Super Bowl de annalen ingaan als de Swiftie Bowl. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de mediahype over de relatie tussen zangeres Taylor Swift en Travis Kelce, de tight end van de Kansas City Chiefs (lees er meer over onder "gerelateerd").

 

Naast de politieke heisa die erdoor ontstaan is, heeft Swifts aanwezigheid ook een enorme commerciële impact.

 

De traditioneel peperdure reclamespots - 7 miljoen dollar voor 30 seconden - werden dit jaar vaker gekocht door cosmeticabedrijven die inzetten op de verhoogde vrouwelijke interesse in het American football.

Gerelateerd:

Het gaat zelfs zo ver dat er tijdens de uitzending gegokt kan worden op alles wat met Taylor Swift te maken heeft: wanneer komt ze in beeld, wat heeft ze aan, wat zal ze doen ...


En dan zijn er nog de "Swelce Specials" (Swift/Kelce), weddenschappen die specifiek verband houden met het sterrenkoppel.

 

Zo kun je gokken op de "Swift action": Travis Kelce scoort een touchdown in de eerste 2 minuten. Of de "MVP Swelce": Travis Kelce wordt de MVP van de Super Bowl.

Overwint Patrick Mahomes zijn muizenissen?

Sportief gezien staat Travis Kelce wel nog altijd in de schaduw van zijn ploegmaat Patrick Mahomes.

 

De quarterback van de Chiefs leidde zijn team voor de 4e keer in 5 jaar tijd naar de Super Bowl. Hij is de jongste speler ooit (28) die daarin slaagt en bij winst mag hij al zijn 3e kampioenschapsring in ontvangst nemen.

 

"Hij is op koers om de grootste aller tijden te worden", zegt Terry Bradshaw, die zelf 4 Super Bowls won.

 

Ondanks een hobbelige start van het seizoen krikte Mahomes zoals andere jaren zijn niveau tijdens de play-offs zodanig op dat hij de concurrentie gewoon wegblies. Al liep het in het verleden in de Super Bowl zelf vaak wat stroever: kleine kwaaltjes, blessures, stress, ...

Patrick Mahomes is op koers om de grootste aller tijden te worden

Terry Bradshaw, viervoudig Super Bowl-winnaar

Dat is dit jaar niet anders. Vorige week werd zijn vader, Patrick Mahomes senior, opgepakt in de staat Texas terwijl hij dronken met de auto reed en zelfs een blikje bier dronk achter het stuur.


Voor vader Mahomes was het al de derde keer dat hij betrapt werd en daar zijn ze in de staat Texas niet mild voor. Er hangt hem een gevangenisstraf van 10 jaar boven het hoofd.

 

"Mijn vader stelt het goed. Het is een familiekwestie en ik wil dat graag zo houden", verklaarde Mahomes junior op de openingsavond van Super Bowl-week. Zakelijk, zoals altijd, maar toch geen ideale situatie in de aanloop naar de belangrijkste dag van het jaar.

Lukt het eindelijk nog eens voor de 49ers?

Voor traditieclub en vijfvoudig kampioen San Francisco is het al de achtste keer dat ze de Super Bowl halen.

 

De laatste winst van de 49ers dateert wel al van 30 jaar geleden en dus hunkert heel de Bay Area naar de grote dagen van legendes Joe Montana en Jerry Rice. Het laatste verlies daarentegen is recenter. In 2020 werd verloren van... de Kansas City Chiefs. 

 

Het is de achtste keer in de geschiedenis dat er een rematch komt.

 

Buiten het feit dat de 49ers met Brock Purdy een nieuwe quarterback hebben, zijn beide ploegen zo goed als hetzelfde gebleven. In een sport die bol staat van de statistieken is dat geen goed voorteken voor San Francisco.

Die nederlagen deden zeker pijn, maar je gaat er niet dood van. Je begrijpt wat er gebeurd is, je analyseert het, slikt het door en gaat verder

Kyle Shanahan, coach San Francisco 49ers

In 5 van de 7 vorige gevallen won dezelfde ploeg de Super Bowl. Maar wat sterker is: nog nooit kon een verliezende coach z'n rivaal in de herkansing verslaan. Of het Kyle Shanahan van San Francisco deze keer wel lukt tegen Andy Reid is dus twijfelachtig.

 

En het zit de coach van de 49ers niet mee, want hij is ook verantwoordelijk voor 2 gevallen waarin een team een royale voorsprong in een Super Bowl-finale verkwanselde. Onder andere een 20-10 voorsprong in 2020 tegen opnieuw de Chiefs.

 

Maar zelf ligt Shanahan daar niet wakker van. "Die nederlagen deden zeker pijn, maar je gaat er niet dood van. Je begrijpt wat er gebeurd is, je analyseert het, slikt het door en gaat verder."

 

Kan die mentaliteit San Francisco aan een eerste Super Bowl helpen sinds 1994?