• home
 • video
 • pas verschenen

  De Cauwer: "Ze mogen Giro-zege van Froome nu niet meer afnemen"

  Blijft de naam van Chris Froome op de erelijst van de Giro staan?

  Chris Froome is geslaagd in zijn missie om 3 grote rondes op een rij te winnen. Toch laat zijn Giro-winst bij veel mensen een vreemde smaak na. Ook bij José De Cauwer? "Ik heb geen gemengde gevoelens bij zijn prestatie zelf, maar wel over heel dat gedoe met die puffers."

  "Na zijn ritzege op de Zoncolan heb ik Froome - na een diepe zucht - nog een kleine kans op de eindzege gegeven", zegt José De Cauwer. "Maar 's anderendaags, toen hij weer wat tijd verloor, opnieuw niet. Dan denk je: het was een momentopname."

  "Maar wat hij vrijdag uit zijn mouw, of beter zijn benen, heeft geschud, grenst aan het onwaarschijnlijke. Het was een geweldige prestatie, die jammer genoeg ondergesneeuwd wordt door de hele context rond Froome. Dat merk ik ook bij mezelf."

  "Toch viel het niet helemaal uit de lucht. Froome heeft op voorhand gezegd dat de 3e week de belangrijkste was en dat hij dan pas zou pieken. Ook met het oog op de Tour."

  "Maar de manier waarop hij het deed, was zo fenomenaal dat de mensen er met zijn voorgeschiedenis aan gaan twijfelen."

  "Eindzege afnemen? Dan hadden ze hem niet mogen laten starten"

  De Cauwer: "Ik heb persoonlijk niet meteen gemengde gevoelens bij de prestatie zelf, maar wel bij het hele gedoe met die puffers. Hoe lang duurt die zaak al niet?"

  "Giro-organisator Vegni zei op voorhand: de winnaar van de Giro zal sowieso op de erelijst blijven staan. Alleen beslist hij daar zelf niet over."

  "Ik vind dat ze hem deze eindzege niet mogen afnemen. Dan hadden ze hem gewoon niet mogen laten starten. Want ze wisten op voorhand dat er iets was. Maar ze konden het niet voor de Giro uitklaren. Dan kunnen ze er nu niet meer op terugkomen."

  Over de Tour: "Froome en Dumoulin hebben al wat pijlen verschoten"

  Kan Froome zijn kunststukje herhalen in de Tour de France? "Dat zou kunnen, want hij is de meest complete ronderenner. Maar hij moet het dan wel opnemen tegen concurrenten die meer uitgerust zijn, zoals bijvoorbeeld Quintana en Nibali."

  "Ook Dumoulin heeft in de Giro al een paar pijlen verschoten. Als ik zijn ploegleider was geweest, had ik hem aangeraden om dit jaar de Giro niet te rijden en wel de Tour."

  "Maar de atleet Dumoulin mag tevreden zijn met zijn 2e plaats. Hij heeft formidabel gereden. En hij zal ook gedacht hebben dat Froome nog zou terugvallen toen hij aan zijn raid begon. Als was die laatste in het gevecht man tegen man ook gewoon sterker. Dan heb je verdiend gewonnen."