• home
 • video
 • pas verschenen

  "Voorzitter zou hooligans opdracht gegeven hebben om trainingscomplex aan te vallen"

  Bruno de Carvalho wordt gezien als het brein achter de aanval.

  In Portugal is bijna het volledige bestuur van voetbalclub Sporting opgestapt. Behalve de voorzitter. "Hij zou de hooligans geld toegeschoven hebben", vertelt correspondent José da Silva op Radio 1.

  "Voorzitter was ooit de leider"

  Portugal staat in rep en roer na de aanval op de spelers en staf van Sporting eerder deze week. Een deel van het bestuur is opgestapt. Dat gebeurde nadat een oud-bestuurslid had bekendgemaakt dat de clubvoorzitter nauwe banden heeft met de hooligans.

  "Het gaat om radicale supporters van Juve Leo. Zo noemen ze hun supportersvereniging, al heeft het weinig met supporteren te maken", legt correspondent José da Silva uit in De wereld vandaag op Radio 1.

  "De voorzitter van Sporting is ooit de leider geweest van Juve Leo. Nu wordt er gezegd dat hij de hooligans geld toegeschoven heeft om terreur te zaaien in het trainingscomplex."

  "Iedereen in Portugal, zelfs de president en de premier, wil dat die man onmiddellijk opstapt. Hij heeft het imago van Portugal besmeurd, maar de man buigt niet. Hij wil niet opstappen. Hij ziet niet in dat hij in de fout is gegaan."

  "Beschuldigd van terrorisme"

  23 hooligans zijn opgepakt. Ze worden zelfs beschuldigd van terrorisme. "Dat klinkt krankzinnig, maar justitie doet dat om hen in voorarrest te nemen", legt José da Silva uit. "Anders zouden ze vrijgelaten moeten worden."

  "Ze willen hier in Portugal niet dat ze vrijkomen, zeker niet omdat Sporting zondag nog de bekerfinale speelt."

  "Misschien wordt de beschuldiging van terrorisme nog van de rol gehaald. Als dat niet gebeurt, vliegen de hooligans voor jaren de gevangenis in."