• home
 • video
 • pas verschenen

  Claeys graait eindzege mee in Duinkerke, slotrit is voor Le Gac

  Dimitri Claeys is de eindwinnaar in Duinkerke.

  Dimitri Claeys (Cofidis) heeft de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De jonge Fransman Olivier Le Gac was de beste in de slotetappe. "We hebben de koers gecontroleerd en alles is goed uitgedraaid", zegt eindwinnaar Claeys.

  Dimitri Claeys had zaterdag de leiderstrui veroverd, maar werd in de slotrit nog bestookt door nummer 2 André Greipel. Die sprokkelde bij de eerste tussensprint 3 bonificatieseconden, waardoor hij in de stand naderde tot op 1 seconde van Claeys.

  Na de tussenspurt kozen 11 renners het hazenpad. De 11 reden niet meer dan 2 minuten voorsprong bij elkaar, maar de sprintersploegen misrekenden zich en dus zat de winnaar vooraan. Olivier Le Gac liet het niet op een sprintje aankomen en plaatste nog een aanval in de slotkilometer. De jonge Fransman hield stand, achter hem finishten Xandri Meurisse en Aimé De Gendt als 3e en 4e.

  Dat de vluchters voorop bleven, was uiteraard ook goed nieuws voor Dimitri Claeys, want op die manier kon André Greipel geen bonificatieseconden meer pakken aan de streep. De Belg van Cofidis hield de Duitser zo nipt af in de algemene stand. Het wan 1997 en Johan Museeuw geleden dat een Belg de Franse rittenkoers gewonnen had.

  Claeys: "Ideaal scenario

  Op de erelijst volgt Dimitri Claeys Clément Venturini op. "Zondagochtend had ik er nochtans geen goed oog in, want Greipel stond op een handvol seconden van mij. Maar die ontsnapping was voor mij een ideaal scenario", zegt Claeys.

  "Ik zat echt te hopen dat het peloton de vlucht niet zou inreken, zodat Greipel niet meer zou kunnen sprinten voor die seconden. We hebben de koers goed gecontroleerd en alles is goed uitgedraaid, ook al was de marge erg krap."

  Uitslag rit 6:

  1. Olivier Le Gac (Fra) 170 km in 3u50'50"
  2. Casper Pedersen (Den)
  3. Xandro Meurisse
  4. Aimé De Gendt
  5. Paul Ourselin (Fra)
  6. Mauro Finetto (Ita)
  7. Hector Saez (Spa)
  8. Julien Antomarchi (Fra)
  9. Florian Vachon (Fra)
  10. Nikolaj Troesov (Rus)

  Eindstand

  1. Dimitri Claeys in 24u52'54"
  2. André Greipel (Dui) op 1"
  3. Oscar Riesebeek (Ned) 2"
  4. Alexis Gougeard (Fra) 12"
  5. Casper Pedersen (Den) 41"
  6. Xandro Meurisse 46"
  7. Valentin Madouas (Fra) 50"
  8. Timothy Dupont 52"
  9. Julien Antomarchi (Fra) 53"
  10. Olivier Le Gac (Fra) 56"