• home
 • video
 • pas verschenen

  Thomas Dekker als verslaggever naar de Giro: "Ik kijk ernaar uit"

  Thomas Dekker (r) maandagavond op de Nederlandse tv.

  Met een boek over doping, hoeren en bandeloos gedrag opende Thomas Dekker in november 2016 de beerput. Vrijdag gooit hij het over een andere boeg en loopt hij in de Ronde van Italië rond als journalist. In het Nederlandse tv-programma Pauw kwam Dekker maandagavond vertellen over deze carrièrewending, doping in de sport en Chris Froome.

  "Hoe renners zullen reageren? Razend enthousiast"

  Thomas Dekker gooide in maart 2015 zijn kap over de haag. Zijn eens zo veelbelovende wielercarrière was in het slop geraakt na een eerdere dopingschorsing. In een boek dat later over hem verscheen, klapte de Nederlander uit de biecht over doping en hoeren.

  Vrijdag zet Dekker het petje op van wielerverslaggever voor de Nederlandse krant AD. "Hoe gaan de renners reageren als ze jou daar zien verschijnen als verslaggever?", wilde presentator Jeroen Pauw weten van Dekker.

  "Razend enthousiast!", antwoordde Dekker. Pauw: "Ja? Denk je?" Dekker: "Nou ja, dat is natuurlijk afwachten. Ik denk dat de meeste Nederlanders er niet heel erg tegen zijn dat ik daar ben."

  "Maar ik ben jarenlang niet in het wielrennen geweest na de publicatie van mijn boek. Dat is een uniek verhaal en daar heb je voor- en tegenstanders in. Maar ik kijk er wel naar uit."

  "Ik denk dat de meeste wielrenners astma hebben"

  Veel ogen zullen in ItalIë op Chris Froome gericht zijn. De Brit komt ondanks een hangende salbutamol-zaak gewoon aan de start in Jeruzalem.

  Pauw tegen Dekker: "Hoeveel wielrenners zijn er eigenlijk met astma in het peloton?" Dekker, met een glimlachje: "Ik denk dat de meeste wielrenners astma hebben."

  "Kijk: Froome mag starten in de Giro. Hij rijdt bij de grootste ploeg ter wereld. Sky is een heel rijk bedrijf. We weten allemaal wat eigenaar Murdoch in het verleden gedaan heeft. Die nemen het niet zo nauw met normen en waarden.

  "Sky heeft een heel leger aan advocaten in de arm genomen. Daartegenover staat de UCI: een zwakke federatie zonder geld. De adem van Sky is langer dan die van de UCI, denk ik."

  "Er is een speelveld. Er is zelfs een speelveld nu Froome positief is, want hij kan zijn zaak aanvechten. Hij gaat gewoon mee met die regels. Ik denk dat de regels anders moeten zijn."

  "Heel mooi: jonge gast uit Maastricht die de Giro won zonder doping"

  "Er wordt nog altijd doping gebruikt, zoals in elke sport. Je hebt altijd enkelingen die dat doen", gaat Dekker voort. "Ook in de Giro zullen er vast een paar zijn. Ik zie wielrenners wedstrijden winnen en ik weet dat ze nog steeds doping gebruiken, maar ik kan het niet bewijzen. Anderzijds denk ik dat het wielrennen nu echt een stuk schoner is."

  Tom Dumoulin verdedigt zijn overwinning van 2017. Dekker: "Ik ken Tom Dumoulin. Ik denk dat hij de Giro vorig jaar schoon gewonnen heeft en dat de dopingvraag bij hem overbodig is. Het is heel mooi dat een jonge gast uit Maastricht de Ronde van Italië kan winnen zonder doping."

  "Ditmaal rijdt hij dus tegen Froome, die de allerbeste ploeg heeft. Maar Froome zal de wedstrijd rijden zoals Tom het wil. De Brit zal een strak tempo rijden in de bergen en op de laatste beklimming proberen te versnellen om het verschil te maken. Tom hoeft dus alleen maar in het wiel van Froome te blijven, aangezien hij beter is in het tijdrijden..."

  Thomas Dekker in Pauw op de Nederlandse tv: