• home
 • video
 • pas verschenen

  Van den Bosch: "De Gendt heeft een onwaarschijnlijke motor"

  Thomas De Gendt won de 2e rit in Romandië.

  Thomas De Gendt heeft het donderdag weer maar eens geflikt in een lange ontsnapping in Romandië. Zijn coach Paul Van den Bosch van Energy Lab is vol lof over de renner van Lotto-Soudal. "Als hij zich ergens op focust, kan hij heel ver komen", vertelt Van den Bosch aan Sporza.

  "Onwaarschijnlijke motor"

  "Thomas De Gendt weet dat hij zo'n lange ontsnappingen tot een goed einde kan brengen als hij eraan begint. Dat getuigt van een grote mentale sterkte, maar die moet je dan ook tijdens de koers blijven behouden. Maar hij weet dat hij dat kan. Het is zijn handelsmerk", vertelt Paul Van den Bosch (foto onder).

  "Heel veel ontsnappingen zijn gewoon om in beeld te komen, maar bij Thomas De Gendt weet heel het peloton dat hij dat niet zomaar doet om wat voorop te fietsen, maar echt om vooruit te blijven. Dat is het straffe eraan."

  "Waarom er dan niet meer renners meeglijden? Het is niet simpel om met Thomas weg te gaan. Daar moet je goeie papieren voor hebben. Gisteren vertrok hij op 160 km van de streep. Er zijn niet veel renners die zich geroepen voelen om in het begin van een rit 10 minuten lang 470 watt te trappen, zoals De Gendt gisteren."

  "De wattages die hij kan ontwikkelen over een totale rit zijn echt fenomenaal. Thomas heeft echt een onwaarschijnlijke motor. In het ontwikkelen van wattages en blijven gaan, is hij ongetwijfeld een van de allersterkste renners in het peloton."

  "Extreem minutieus met zijn vak bezig"

  De zege van Thomas De Gendt was geen toeval, want ritwinst in Romandië was een doel. "Hij werkt enorm gefocust. Ik ken weinig renners die zo minutieus en extreem gefocust met hun vak bezig zijn", gaat Van den Bosch voort.

  "Dat hij nonchalant zou zijn, is echt de grootste nonsens. Als hij ergens zijn zinnen op zet, kan hij daar weken mee bezig zijn. Hij heeft de Ardense klassiekers opgeofferd om een rit te kunnen winnen in Romandië en hij doet dat dan ook."

  "De focus van De Gendt ligt op het winnen van ritten in koersen van WorldTour-niveau. In andere wedstrijden interesseert het hem heel weinig om te winnen. Dan rijdt hij gewoon in dienst. Het is een kwaliteit om te excelleren net daar waar je goed in bent."

  "Als hij zich ergens op focust, kan hij heel ver komen"

  En wat als Thomas De Gendt nog wat hoger zou mikken? "Als hij zich op iets focust, kan hij heel ver komen. Als hij er zelf in zou geloven, kan hij bijvoorbeeld het parcours van Luik-Bastenaken-Luik zeker aan. In zo'n klassieker zou hij heel ver kunnen komen", denkt Van den Bosch.

  "Het winnen van die specifieke klassiekers vergt een bepaalde ingesteldheid en de focus bepaalt heel veel waar en hoe renners kunnen winnen. Als De Gendt alles zou richten op zo'n koers, is er veel mogelijk."

  "Dit jaar is zijn grote doelstelling een rit winnen in de Tour of de Vuelta, maar verwacht hem ook al maar in de Dauphiné. Dat ziet hij niet als een voorbereiding op de Tour. Zo zit hij niet in elkaar."