• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Koerssituatie was dit seizoen niet altijd in mijn voordeel"

  Gilbert won 7 jaar geleden Luik-Bastenaken-Luik.

  Philippe Gilbert (Quick-Step Floors) staat zondag voor het eerst in 3 jaar nog eens aan de start van "zijn" Luik-Bastenaken-Luik. "Alaphilippe en Valverde steken erbovenuit", blikt Gilbert vooruit.

  Gilbert: "Al 3 jaar geleden dat ik startte in Luik"

  Philippe Gilbert (35) verkende vandaag het parcours van Luik-Bastenaken-Luik. Maar is dat nog nodig voor iemand die zondag in zijn achtertuin rijdt?

  “Ja, dat is altijd belangrijk”, zegt Gilbert. “Het parcours ondergaat altijd kleine veranderingen en het is goed om de benen al eens te testen op de hellingen."

  "De laatste keer dat ik in Luik startte, dateert trouwens al van 3 jaar geleden. De laatste edities heb ik telkens gemist door pech.” Vorig jaar moest Gilbert passen door een scheurtje in zijn rechternier, 2 jaar geleden hielden rugpijn en conditionele problemen hem weg uit Luik.

  "Of die splijtende demarrage nog in mijn benen zit? Soms wel."

  In 2011 maakte Gilbert zijn kinderdroom waar door te triomferen in La Doyenne. Hij klopte toen de broers Schleck in de sprint (zie video).

  "Ik heb hier mooie herinneringen", zegt Gilbert. "Ik rijd hier altijd graag. Op deze wegen ben ik begonnen met koersen en trainen. Ik heb hier veel kilometers gemaakt."

  "Of die splijtende demarrage nog in mijn benen zit? Soms wel. Maar soms was de koerssituatie dit seizoen niet in mijn voordeel en wel in het voordeel van de ploeg. Wielrennen is een ploegsport."

  "Alaphilippe en Valverde steken er momenteel bovenuit"

  Met Alaphilippe heeft Gilberts team Quick-Step een favoriet in de gelederen voor Luik. Met welk strijdplan trekt Lefevere naar La Doyenne? “Dat zullen we zaterdagavond bespreken", weet Gilbert. "Het komt erop aan om de juiste kaart te trekken."

  Op papier zijn er veel kanshebbers voor de winst in Luik. "Twee namen steken er momenteel bovenuit: Alaphilippe en Valverde. Achter hen zijn er veel renners van hetzelfde niveau."

  "We kunnen een mooie wedstrijd krijgen, als de ploegen willen koersen. Ik hou wel van een lange finale. Of ik zelf ook eens wil juichen? Natuurlijk, ja."