• home
 • video
 • pas verschenen

  Wielerprijzen: een lap grond, een halve ton zalm of een biggetje?

  Tom Steels won een paard in de Tour van 1999.

  Lilian Calmejane kan een poosje Camembert-kaas eten na zijn zege van gisteren in Parijs-Camembert. Maar er zijn nog wel eens prijzen in natura in het peloton. Sporza zette er voor u enkele op een rijtje.

  Lap grond in Noorwegen

  In 2013 stond er een bijzondere prijs op het spel in de Arctic Race in Noorwegen: bij een tussensprint was er een stuk grond te winnen. Stijn Neirynck ging ermee aan de haal. Achteraf bleken er wel wat voorwaarden aan verbonden, waardoor Neirynck vriendelijke bedankte.

  "Ik moest binnen 4 jaar beginnen te bouwen in Noorse stijl", vertelt hij. "Ik ben wel uitgenodigd om naar de gronden te gaan kijken. Ik ben er 8 dagen geweest, onder meer in het noorden van het land. We hebben met een speedboot gevaren en met quads door de bossen gereden. Ik mocht ook VIP zijn in de Arctic Race."

  500 kg zalm

  De Arctic Race is een uitstekende koers voor wie prijzen in natura wil scoren. Dat bleek ook in 2016, toen Tom Van Asbroeck een halve ton gerookte zalm overhield aan een lange ontsnapping.

  Een varken voor Pichon

  Tro Bro Léon, de Bretoense Parijs-Roubaix, is een beestige koers. Letterlijk ook, want voor de eerste Breton in de uitslag heeft de organisatie een biggetje in petto. Vorig jaar mocht Laurent Pichon met een nieuwe vriend naar huis.

  Kalfje voor Van Aert: "Liefst gesneden"

  Toen Wout van Aert twee jaar geleden de Schaals Sels op zijn palmares zette, kreeg hij als winnaar een kalfje cadeau. "Ik weet nog niet in welke vorm, maar ik zou dat liefst versneden krijgen, in lapjes en worsten, zodat ik het in de diepvriezer kan steken. Ik heb geen plaats voor een koe in mijn tuin", reageerde Van Aert.

  Pauwels (z'n vrouw) wint auto

  De Tour van 2015 trok door ons land. De rit naar Hoei liep langs Heist-op-den-Berg, waar een garagist een auto beloofde aan de eerste renner. Dat was Serge Pauwels, die de auto op zijn beurt cadeau deed aan zijn vrouw.

  Koerspaard voor Steels

  Tom Steels won drie ritten in de Tour van 1999 en aan een van de etappezeges hield hij een koerspaard over. Een dag na zijn zege mocht hij kennismaken met het dier. "Heel mooi. Ik denk dat mijn vader ook heel blij zal zijn, want hij is een echte paardenliefhebber", sprak Steels.

  Diamanten in de Scheldeprijs

  De Scheldeprijs pakt sinds 2014 uit met een schitterende winnaarstrofee. Een mini-rennertje van goud is bezet met honderden briljanten. Het unieke stuk is minstens 20.000 euro waard. Marcel Kittel heeft er al 3 op zijn schoorsteen staan.

  De salami van Clarke

  In 2016 was de Australiër William Clarke de snelste in de proloog van de Ronde van Oostenrijk. Dat leverde hem de leiderstrui op, maar ook een enorme salami. En dat zorgde dan weer een grappige podiumfoto.

  Bak wint bier

  De Giro-organisatie beloofde vorig jaar 100 flesjes bier aan de zwaarste renner die de koninginnenrit uitreed. Dat bleek de 80 kg wegende Deen Lars Bak te zijn. Hij mocht met 100 flesjes Kwaremont-bier naar huis.