"Schokkend schandaal!" Australische cricketspelers knoeiden met bal

  Cameron Bancroft is kop van Jut bij de Australiërs.

  De Australische cricketspelers zijn verwikkeld in een schandaal. Ze knoeiden met de speelballen om de slagman op het verkeerde been te zetten. "De natie is geschokt", klonk het bij de Australische premier Malcolm Turnbull.

  "Cricket is een synoniem voor fair play", benadrukte Turnbull. Maar dat waren enkele Australische cricketspelers vergeten. Tijdens een testmatch tegen Zuid-Afrika werd gefilmd hoe international Cameron Bancroft met plakband en steentjes de speelballen ruwer maakte. Zo kan de slagman het traject van de worp minder goed voorspellen.

  Het schandaal ontplofte toen ook in de archieven werd gezocht naar recente beelden van "The Ashes", de traditiewedstrijd tussen Engeland en Australië. Ook daar foefelde Bancroft met de ballen met... suiker.

  Aanvoerder Steve Smith, na die wedstrijd nog uitgeroepen tot Australiër van het Jaar, bleek in het complot te zitten. Hij wordt nu samen met Bancroft een speeldag geschorst. Maar waarschijnlijk hangt hen nog een veel zwaardere straf boven het hoofd.

  Nationale ontgoocheling in Australië

  Niet alleen de tegenstanders, maar ook de landgenoten van Bancroft en Smith zijn teleurgesteld. Cricket is een van de populairste sporten in Australië en het schandaal sloeg dan ook in als een bom. Premier Malcolm Turnbull riep zelfs in allerijl de pers bijeen voor een statement.

  "We zijn geschokt en ontgoocheld opgestaan", zei hij. "Ik had nooit gedacht dat het Australische cricketteam zou vals spelen. Onze spelers zijn normaal rolmodellen en cricket is een synoniem voor fair play. Dit is een schokkend schandaal en we verwachten straffen."

  Ook in de Australische kranten was de ophef groot. De krant "The Australian" kopte groot "Shame" op haar voorpagina.