• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Brandt coacht Hongaarse volleybalvrouwen: "Niet lang getwijfeld"

  De Brandt (centraal) werd voorgesteld als bondscoach van Hongarije.

  Volleybalcoach Jan De Brandt heeft na zijn ontslag bij Fenerbahçe een nieuwe werkgever gevonden. Hij wordt opnieuw bondscoach van de Hongaarse vrouwenploeg. "Ik heb heel vlug ja gezegd, er zijn daar mooie vooruitzichten", vertelt hij.

  Jan De Brandt is aangesteld als bondscoach van de Hongaarse nationale vrouwenploeg. Onze landgenoot is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. "Ik heb al 3 jaar voor Hongarije gewerkt. Van 2014 tot 2016 was ik bondscoach. Dan is er een jaar onderbreking geweest. Hoofdzakelijk door familieredenen, maar ook omdat ik een heel goed contract had in Turkije."

  "Nu is het iets vroeger afgelopen in Turkije en kwam de vraag van Hongarije om opnieuw bondscoach te worden. Daar heb ik niet lang over moeten twijfelen. Ik heb heel vlug ja gezegd, omdat ik daar een heel mooie periode doorgemaakt heb en omdat er heel mooie vooruitzichten zijn. Ze organiseren zelf de finale van de Golden League in Boedapest eind juni en volgend jaar organiseren ze een poule van het EK. Dat zijn mooie doelstellingen."

  "Er komt ook een nieuwe generatie jongeren op. Hongarije heeft zich voor de eerste keer weer kunnen plaatsen bij de U17 voor het EK. Ze spelen binnenkort dat Europees kampioenschap in Sofia. Met de U19 spelen ze een kwalificatie voor het EK eind april. Ik ga daar mee naartoe, zowel met de U17 en U19, om te kijken welke speelsters ik voor de nationale ploeg kan gebruiken."

  "3 maanden niet betaald bij Fenerbahçe"

  De Brandt was tot februari aan de slag bij Fenerbahçe, maar moest daar zijn koffers pakken. "Ik ben 3 maanden niet meer betaald. Als je in het buitenland werkt en niet betaald wordt, is dat een lastige periode. De resultaten in de eerste helft waren heel goed, maar in de 2e helft van het seizoen was er de Champions League, met om de 3 dagen een wedstrijd en er waren geblesseerde speelsters. De resultaten werden een beetje minder. Dan hebben ze beslist om mijn contract stop te zetten."

  "Het is nu mijn 10e jaar dat ik in het buitenland werkzaam ben. Het verrijkt me, je leert andere talen, andere culturen. Je moet je ook steeds opnieuw bewijzen. Het is een perfecte combinatie: ik heb van mijn passie mijn job kunnen maken en kan dat combineren met mijn andere passie, cultuur. Dat is zalig."

  "Door buitenlandse inbreng zijn de ploegsporten weer aan het groeien"

  De Brandt is niet de enige Belg die bondscoach is in Hongarije. De nationale voetbalploeg wordt immers geleid door Georges Leekens. "Het voetbal in Hongarije is de voorbije jaren fel naar beneden gegaan", zegt De Brandt. "Met het nationale team hebben ze nog een enigszins goed resultaat behaald op het voorbije EK, waar ze dan wel met 4-0 verloren tegen België."

  "Hongaren zijn een beetje nostalgisch ingesteld en vonden het heel jammer dat hun teamsporten aan het zwalpen waren. Handbal en ijshockey zijn nog heel populair en daar halen ze een hoog niveau, maar het volleybal, basketbal en voetbal waren een beetje verwaterd. Maar mede door buitenlandse inbreng, onder andere van coaches, is het stilaan weer aan het groeien daar."