• home
 • video
 • pas verschenen

  Vonn met krop in de keel: "Ik wou zo graag winnen voor opa"

  Lindsey Vonn staat in PyeongChang een laatste keer op de olympische bühne.

  Lindsey Vonn (33) zal haar carrière afsluiten zonder een tweede olympische titel. "Ik ben heel blij dat ik in de afdaling het podium bereikt heb", reageert de Amerikaanse topskiester geëmotioneerd.

  "Ik ga de Spelen missen"

  Lindsey Vonn is er vannacht niet in geslaagd om een tweede gouden medaille aan haar rijkgevulde palmares toe te voegen. De Amerikaanse skiede naar brons in de afdaling.

  "Ik ga de Spelen missen", opent de Amerikaanse na haar race. "Dat is één van de redenen waarom alles zo emotioneel voor mij werd vandaag."

  "Ik hou van de druk bij de start, het gevoel alles te willen geven dat in je zit en je dan van de berg naar beneden te smijten in de hoop een medaille te pakken."

  Net voor de Spelen verloor Vonn haar opa. "Ik had graag voor hem gewonnen, maar dat is me niet gelukt. Ik heb alles gegeven en ben zeer trots op mijn prestatie."

  "Mijn lichaam doet pijn"

  Morgen staat Lindsey Vonn nog aan de start van de combiné, maar in die discipline is ze geen favoriete. En over vier jaar geniet ze waarschijnlijk van haar skipensioen.

  "Het zou een medisch mirakel zijn", vertelt Vonn, die de laatste jaren niet gespaard werd van zware blessures. "Ik wou dat mijn lichaam niet zo'n pijn deed."

  Een bronzen plak in de afdaling was allicht haar laatste kunstje op de Winterspelen. "Ik ben heel blij dat ik in mijn laatste olympische afdaling op het podium sta. Dat voelt heel speciaal aan", besluit de skikoningin.

  Winnares: "Vonn is de grootste"

  Sofia Goggia, de winnares van de olympische afdaling, heeft niets dan lof voor Lindsey Vonn. "Een ongelooflijke prestatie", vindt de 19-jarige Italiaanse.

  "Vonn is de grootste skiester aller tijden. Ik zag haar in 2010 vanuit mijn zetel goud pakken in Vancouver en hoopte toen ooit hetzelfde te kunnen bereiken. En kijk, dat is gelukt."

  Goggia staat bekend om haar kamikazestijl. Vandaag nam ze geen risico. "Ik heb mijn verstand gebruikt. Af en toe lukt dat", lacht ze.