• home
 • video
 • pas verschenen

  Het is (bijna weer) koers: "Lampaert kan Parijs-Roubaix winnen"

  Stybar, Lampaert, Gaviria en Gilbert gaan op zegejacht in het voorjaar.

  Het wielervoorjaar klopt op de deur. Welke renners blinken er straks op het podium en welke niet? Wij schotelden wielercommentator Michel Wuyts enkele stellingen voor. In deel 2 heeft hij het over Quick-Step. Domineert die ploeg opnieuw het Vlaamse voorjaar? En wat kunnen Gilbert, Lampaert en Stybar?

  De conclusies van Wuyts over Quick-Step

  • Gilbert kan Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix winnen, maar hij zal het veeleer als aanvaller van ver moeten doen
  • Yves Lampaert heeft het vermogen om Parijs-Roubaix te winnen
  • Gaviria zal meespelen en kan Gent-Wevelgem winnen
  • Wegvallen van Tom Boonen is geen voordeel voor Stybar
  • Quick-Step blijft bij uitstek de ploeg die het voorjaar kan kleuren

  1. Gilbert komt opnieuw dichter bij zijn droom om de vijf monumenten te winnen

  Michel Wuyts: "Hoe dichter hij bij die droom komt, hoe moeilijker het wordt. Heeft hij nog de explosiviteit van 2011 die hij nodig had om Milaan-Sanremo binnen te halen? Het antwoord daarop is "neen". Moeten we hem dan afschrijven als mogelijke winnaar van Milaan-Sanremo? Het antwoord daarop is ook "neen"."

  "Hij zal het moeten doen zoals Cancellara: wegglippen na de afdaling van de Poggio. Op het onverwachte mikken. Dat moet hij nog altijd kunnen. Maar mijn stelling is dat Gilbert, de tomeloze aanvaller van ver die iedereen een neus zet, een hogere kans op slagen heeft in Parijs-Roubaix dan in Milaan-Sanremo."

  "Het zal nog moeten blijken of hij het type is voor Parijs-Roubaix. Hij komt daar uit tegen bulldozers. Mannen van 77 kilo van minstens 1 meter 80, dat zijn andere types. Die gaan niet zo makkelijk stuk op kasseien. Er zal tactisch nagedacht moeten worden bij Quick-Step. Er is wel een nivellering op komst daar kan hij gebruik van maken."

  "Je kan Parijs-Roubaix winnen op je 37e dus hij heeft nog wat speelruimte. En wie van de mannen die we nu voorop plaatsen voor Parijs-Roubaix zal de start halen? Er gaan er minstens twee uitvallen. Dat is elk jaar zo, daar kan je niet onderuit. Als hij er bij is dan zou het kunnen, maar om die wedstrijd tegen Van Avermaet en Sagan te winnen, zal hij toch 110 procent moeten zijn."

  2. Lampaert is de grootste troef van Quick-Step voor de kasseikoersen

  Wuyts: "Akkoord, maar dan wel voor kasseikoersen waar vooral de vlakte wordt opgezocht. Lampaert zal zich ook ondergeschikt opstellen als in wedstrijden waar het heuvelachtig is de kaart van Stybar of Gilbert wordt getrokken, zoals bij uitstek in de Ronde van Vlaanderen."

  "Maar in Parijs-Roubaix heeft Lampaert het vermogen - en nu doe ik een brutale uitspraak - om te winnen. Als hij goed omringd is door gelijkgestemden, door mannen die hem niet te snel af willen zijn. Alhoewel, dat mag zelfs. Je kan altijd mensen gebruiken die vooraf in de aanval gaan en dan teruggehaald worden."

  "Als Lampaert dan geluk kent en kan meeschuiven, dan heeft hij dat buitengewone dat hij nog een dragende aanval in zich heeft. Een aanval die langer draagt dan die van Vanmarcke bijvoorbeeld. Maar hij moet er wel eerst geraken."

  3. Gaviria zal een belangrijke rol spelen in de Vlaamse koersen

  Wuyts: "Ik denk dat hij niet weet waar het einde van zijn krachten ligt. Ik acht hem er zeker toe in staat, maar ik verwacht niet dat hij een rol zal spelen in de klassiekers als de Ronde en Parijs-Roubaix. Maar in andere aantrekkelijke wedstrijden moet hij mee kunnen doen voor winst."

  "In Waregem, in Dwars door Vlaanderen, moet hij kunnen opdraaien in een uitgedund groepje met een man of zeven. Wie zal hem dan kloppen? Dat kan alleen hijzelf als hij onderweg met zijn krachten woekert. En als hij meedoet in De Panne, waarom niet?"

  "Een Gaviria in Gent-Wevelgem - als hij daar mag starten - die de omstandigheden mee heeft en perfect geleid wordt door zijn ploegmaats, die moet kunnen winnen. Stel je voor, een Colombiaan die Gent-Wevelgem wint."

  4. Stybar zal bevrijd rondrijden nu hij verlost is van Boonen in zijn koersen

  Wuyts: "Het feit dat Tom Boonen weg is, is voor hem geen verlossing. Tom Boonen nam nagenoeg alle druk weg. Hij mocht ook de pretentie hebben om die zware koersen te dragen en kon zich ook nog de weelde permitteren om zot te koersen, om vroeg in de aanval te gaan. Dat kan Stybar niet."

  "Stybar moet het uitgekookt doen. Hij zal ook nu kopmannen op een gelijk niveau naast zich nodig hebben, zoals Lampaert, Terpstra en Gilbert."

  5. Quick-Step wordt het Barcelona van het voorjaar

  Wuyts: "Ploegen zijn anno 2018 niet echt meer gebouwd om het Barcelona van het voorjaar te worden. De aandacht is in de meeste ploegen verscherpt richting Ardennen-klassiekers en klauterwerk. En dat zie je ook in de samenstelling van de ploegen. We moeten opletten dat we niet al te zeer een niche worden in het voorjaar."

  "Maar als je een ontleding maakt van alle renners die na de transferperiode aan boord zijn gebleven of niet, dan blijft Quick-Step de ploeg bij uitstek die kan zeggen: "Wij nemen heft in handen, wij kleuren de dag en wij kleuren de finale". Ondanks het feit dat ze met zeven renners starten, kunnen ze iemand met overschot de finale inloodsen."

  "Het is zonder meer zo dat Quick-Step vorig jaar het voorjaar gekleurd heeft. Het offensieve koersgedrag zorgde voor een fantastisch voorjaar in 2017. Dat had je met die dragende kracht van Boonen. Gilbert heeft die ook, dus ik denk niet dat ze de koerstactiek fel zullen wijzigen. Ik zou haast op mijn knieën gaan zitten en aan Lefevere willen vragen om het alsjeblieft weer zo te doen als vorig seizoen. Ga er vol voor vanaf een plek die niemand verwacht. Iedere keer weer."

  "Het zou wel eens kunnen dat andere ploegen na vorig jaar nog meer in het wiel van Quick-Step gaan kruipen. Dus het zou al moeten lukken dat we in 2018 opnieuw zo'n ravissant voorjaar krijgen. Maar als het kan, graag."