• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Eenoo: "Je moet een idioot zijn om meldonium te gebruiken"

  0 / 0
  Peter Van Eenoo, hoofd van het dopinglab in Gent, heeft verbaasd gereageerd op de positieve dopingtest van een Russische curlingspeler. "Meldonium is makkelijk opspoorbaar en bovendien is het effect niet wetenschappelijk bewezen", klinkt het.

  "Idioot"

  "Als ik hoor dat een product als meldonium gebruikt wordt op een plaats waar zeker controles zijn, dan schrik ik wel. Het is bekend dat meldonium zeer makkelijk opspoorbaar is en je weet dat de kans op een dopingcontrole tijdens de Spelen groot is. Je moet echt al wel een idioot zijn om op zo'n moment zo'n product te nemen", zegt Peter Van Eenoo.

  Curling en doping, dat lijkt een bizarre combinatie. "Het is een sport die zeer technisch is, zonder uitgesproken uithouding of kracht. Je moet al hard zoeken naar een product dat je prestatie in het curling zou kunnen beïnvloeden. Bovendien is het niet wetenschappelijk bewezen dat meldonium iets doet."

  "Niet altijd georganiseerd systeem"

  Met Alexander Kroesjelnitski is het alweer een Rus die betrapt is. "Rusland heeft geen al te goeie naam na Sotsji en alles wat ze voordien gedaan hebben. Daarvoor boeten ze op dit moment nog. Maar je kunt een land niet verantwoordelijk stellen voor wat een individu doet", zegt Van Eenoo.

  "De meeste dopinggevallen zijn mensen die buiten een organisatie of structuur om werken. Er hoeft niet altijd een georganiseerd systeem achter te zitten. Iemand die goed voorgelicht is, houdt zijn handen wel van een product als meldonium."

  "Stappen in goeie richting"

  Hoe zit het momenteel met de dopingbestrijding in Rusland? "Het Russische antidopingagentschap Rusada is opnieuw gestart met controles uit te voeren. Daarbij worden ze continu opgevolgd door het Britse antidopingagentschap. Zij volgen alles heel strikt op", klinkt het.

  "Er is veel goodwill bij Rusada, maar het blijft een enorm groot land waarin heel veel atleten gecontroleerd moeten worden. Bovendien zijn er ook zones in Rusland waar geen buitenlanders welkom zijn. Als daar atleten zijn, is het moeilijk om die te controleren."

  "Er worden stappen in de goeie richting gezet, maar het dubbele gevoel blijft."