• home
 • video
 • pas verschenen

  TAS opent dopingonderzoek naar Russische curlingspeler Kroesjelnitski

  De Rus Aleksander Kroesjelnitski kan zijn brons van het gemengd dubbel verliezen.

  Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft bevestigd dat de Russische curler Aleksander Kroesjelnitski positief heeft getest tijdens de Winterspelen in PyeongChang. Het TAS geeft enkel mee "dat het een procedure heeft geopend tegen de atleet".

  De actie van het TAS doet vermoeden dat het B-staal van Kroesjelnitski heeft bevestigd dat de Rus onder olympische vlag het antidopingreglement heeft overtreden.

  Het tribunaal geeft geen product mee in zijn korte verklaring, maar in de Russische media circuleert het middel meldonium. Op dat product, dat de hartslag en de bloeddoorstroming bevordert, testte vorig jaar ook tennister Maria Sjarapova positief.

  Zondag kwam het nieuws over de positieve plas al naar buiten, maar het IOC en het TAS zeiden het B-staal af te wachten vooraleer het te officialiseren.

  Kroesjelnitski, die samen met zijn vrouw het brons won in het dubbel gemengd, moet nu een schorsing én zijn medaille vrezen. Het brons zou dan toekomen aan de Noren Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten.

  De reacties in het team van Russische atleten onder de olympische vlag gaan van woede tot ongeloof. Niemand begrijpt dit nu de hele wereld met een vergrootglas de Russen in het ook houdt, na de dopingtoestanden in Sotsji 2014.