• home
 • video
 • pas verschenen

  E3 zoekt opvolger "sheriff" Boonen: Sagan start en wildcards voor 4 Belgische teams

  De E3 Harlebeke staat op het programma van Peter Sagan.

  De organisatie van de E3 Harelbeke heeft details vrijgegeven over de 61e editie van de koers. Aan de finale wordt niets veranderd. Wereldkampioen Peter Sagan zal er zijn eerste Vlaamse koers rijden en er zijn ook wildcards voor Wanty-Groupe Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise, Veranda's Willems-Crelan en WB Aqua Protect-Veranclassic.

  De finale blijft ongewijzigd

  De 61e editie van de E3 Harelbeke zal er op 23 maart grotendeels zo uitzien als vorig jaar. De finale blijft behouden, alleen de eerste wedstrijdkilometers werden gewijzigd. Zo is de Wolvenberg na 27 kilometer de eerste helling van de dag. Daarna komt La Houppe eraan, gevolgd door de nieuwe helling Broeke.

  Vanaf de Knokteberg, de vierde helling van de dag na 117 kilometer, is de E3 Harelbeke een blauwdruk van de zestigste editie.

  "Onze finale hadden wij al onder handen genomen en daar werd niet meer aan geschaafd", zei koersdirecteur Philippe Vermeeren. "Het parcours van 205 kilometer bevat acht kasseizones, goed voor 15 kilometer kasseien, en vijftien hellingen."

  Sagan rijdt eerste Vlaamse koers op 23 maart

  Peter Sagan twijfelde nog over een deelname aan de E3 Harelbeke, maar de wereldkampioen heeft de knoop intussen doorgehakt. Hij zal op 23 maart aan de start staan.

  "Alle achttien WorldTour-teams tekenen present", verzekerde Vermeeren. De organisatie had ook wildcards voor vier Belgische ploegen: Wanty-Groupe Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise, Veranda's Willems-Crelan en WB Aqua Protect-Veranclassic. Daarnaast hebben ook Roompot-Nederlandse Loterij, Direct Energie en Vital Concept startrecht gekregen.

  Poster is ode aan vijfvoudig winnaar Tom Boonen

  De E3 Harelbeke onthulde tijdens de parcoursvoorstelling ook de poster die bij deze editie hoort. Dit jaar staat er een cowboy op die met een koersfiets een wheelie maakt. Op het voorwiel staan de getallen 2004-2005-2006-2007 en 2012 genoteerd, de jaren dat Tom Boonen won in Harelbeke.

  "Ik had al een ontwerp klaar, maar door dat was door de huidige maatschappelijke context misschien wel iets te pikant", gaf ontwerper Jacques Coussens mee. "Wellicht pakken we er volgend jaar wel mee uit."

  "Wie wordt de nieuwe sheriff in het Texas van Vlaanderen?", is een ode aan Tom Boonen, die vijf keer won in Harelbeke. Bovendien is de roepnaam van de streek rond Harelbeke "het Texas van Vlaanderen".