• home
 • video
 • pas verschenen

  Niet Bjørgen maar Haga bezorgt Noorwegen goud op 10 km

  Ragnhild Haga opende haar olympische palmares meteen met goud.

  Noorwegen heeft het goud veroverd op de 10 km vrije stijl langlaufen. Ragnhild Haga opende haar olympische palmares meteen met het allerhoogste. De Zweedse Charlotte Kalla voegde bij haar skiatlongoud een zilveren exemplaar. Marit Bjørgen en de Finse Krista Parmakoski deelden het brons. Voor Bjørgen is het de 12e olympische medaille, haar 2e in PyeongChang.

  Ook op haar 37e blijft levende langlauflegende Marit Bjørgen voor het podium meestrijden. Op de skiatlon veroverde ze zilver achter Kalla, nu zette de 6-voudige olympische kampioene de eerste te kloppen tijd neer van de favorieten.

  Al snel bleek die evenwel niet onhaalbaar. De Zweedse Kalla hoopte op een tweede goud, maar ze moest haar meerdere erkennen in Bjørgens 10 jaar jongere landgenote Haga. Die boekt de mooiste zege uit haar carrière.

  De Finse Parmakoski, ook al goed voor brons op de skiatlon, deed daar nog een exemplaar bij. Ze finishte in exact dezelfde tijd als Bjørgen. De Amerikaanse Jessica Diggins was even nog een bedreiging, maar kwam uiteindelijk een 4-tal seconden tekort.

  Bjørgen telt nu 12 medailles en nadert zo op het record van haar landgenoot Ole Einar Bjørndalen, die als meest gelauwerde winterolympiër 13 plakken heeft (6x goud). Bjørgen heeft het record bij de vrouwen.

  uitslag 10 km vrouwen
  1.Ragnhild Haga (Noo)in 205'00"5
  2. Charlotte Kalla (Zwe)op 20"3
  3.Marit Bjørgen (Noo)31"9
  4. Krista Parmakoski (Fin)z.t.
  5.Jessica Diggins (VS)35"2
  6. Nathalie Von Siebenthal (Zwi)49"8
  7.Ingvild Flugstad Østberg (Noo)1'05"5
  8.Anastasia Sedova (OAR)1'07"3
  9.Teresa Stadlober (Oos)1'15"6
  10.Anna Netsjajevskaja (OAR)1'24"3

  Aankomst van Haga en Bjørgen: