• home
 • video
 • pas verschenen

  "De kür van hun leven": Oekraïense en Fransman winnen goud voor Duitsland

  Na twee keer brons is het nu goud voor Savchenko.

  Kunstschaatsers Aliona Savchenko en Bruno Massot hebben na een verbluffende vrije kür goud gepakt in het paarrijden. Het duo stond na de korte kür gisteren vierde. Hun 159.31 punten was een wereldrecord in de vrije kür. Ruben Blommaert werd met zijn Duitse partner 16e.

  Na de korte kür hadden wereldkampioenen Wenjing Sui en Cong Han de touwtjes in handen, maar de Chinezen konden hun eerste plaats niet vasthouden. Daar staken Aliona Savchenko en Bruno Massot een stokje voor.

  Als Oekraïense pakte Savchenko met Robin Szolkowy brons in Vancouver en Sotsji. Met haar nieuwe partner Bruno Massot, een geboren Fransman, wou ze in PyeongChang nog eens een gooi doen naar het goud, deze keer onder Duitse vlag. Dat is dus gelukt. En hoe?!

  Hun uiterst elegante vrije kür leverde 159.31 punten op, een wereldrecord. De Chinese wereldkampioenen zagen hun goud nog omgezet in zilver en strandden op 0.43 punten in het totaalklassement. Het is de eerste Duitse titel sinds 1952.

  De Europese kampioenen Jevgenia Tarasova en Vladimir Morozov, gisteren nog op zilveren koers, vielen net naast het podium na een val in de vrije kür. Het felbesproken Noord-Koreaanse paar Ryom/Kim moest vrede nemen met de 13e plaats.

  Ruben Blommaert, die met Annika Hocke voor Duitsland uitkomt, kon zich niet meer verbeteren in de afsluitende kür. Ze overleefden gisteren als 16e net de korte kür en hielden die plaats vast.

  Uitslag paarrijden
  1.Duitsland (Savchenko/Massot)235.90
  2.China (Sui/Han)235.47
  3.Canada (Duhamel/Radford)230.15
  13.Noord-Korea (Ryom/Kim)193.63
  16.Duitsland II (Hocke/Blommaert)171.98