• home
 • video
 • pas verschenen

  Professor aerodynamica: "1 seconde winst dankzij snel pak zou me niet verbazen"

  De Britten vliegen over de skeletonbaan in PyeongChang.

  De supersnelle pakken van de Britse skeletoni zorgen voor controverse in PyeongChang. Bert Blocken is ervan overtuigd dat een pak het verschil kan maken tussen een medaille en een plek buiten de top 10.

  Na de trainingen op de Winterspelen was het moreel van Kim Meylemans onder vriespunt gezakt, omdat ze zag hoe de concurrentie - en met name de Britten - plots vloog over de skeletonbaan.

  Met revolutionaire pakken zouden de Britten op het laatste moment een inhaalslag gemaakt hebben. "Er staan maar 3 regels over de pakken in het reglement, maar die zijn wel duidelijk: je mag niets toevoegen wat een aerodynamisch voordeel kan opleveren", zegt professor Bart Blocken (foto onder).

  "Op de "vliegende pakken" werden spoilers gezet om de wind zo lang mogelijk over het pak te laten stromen en er is ook een coating aangebracht om de plaatsen waar veel wrijving is extra glad te maken. Maar dat mag dus allemaal niet."

  "Eerlijkheid van de sport moet voorop staan"

  Hoeveel winst kan zo'n pak nu opleveren? "Wie zien bij testen van textiel toch dat de verschillen vaak heel groot kunnen zijn. Het zou me niet verbazen als het verschil tussen deze pakken en een gewoon pak 1 seconde is."

  Is de sport niet gebaat bij technlogische vernieuwing? "Ik praat misschien tegen mijn eigen winkel, maar de eerlijkheid moet voorop staan. Je kunt je vragen stellen bij een innovatie waarbij iemand van buiten de top 10 plots medaillekandidaat is."