• home
 • video
 • pas verschenen

  Froome: "Veel opinies van mensen die het proces niet echt begrijpen"

  Froome werd omstuwd door de pers bij z'n omstreden competitiedebuut.

  0 / 0

  Froome werd omstuwd door de pers bij z'n omstreden competitiedebuut.

  Chris Froome (Team Sky) heeft de pers kort te woord gestaan voor de start van de Ruta del Sol, zijn eerste wedstrijd van 2018. Maar veel meer duidelijkheid over z'n te hoge salbutamol-waarde in de Vuelta van vorig jaar kon de Brit niet geven. "Niemand wil dit sneller opgelost zien dan ik", klonk het bij de viervoudige Tour-winnaar.

  Dat Froome een spervuur van vragen mocht verwachten bij zijn omstreden terugkeer in competitie hoeft niet te verbazen. Het was dan ook een indrukwekkende persmeute die woensdagvoormiddag verzamelde aan de bus van Team Sky in Mijas, de startplaats van de openingsetappe van de Ruta del Sol.

  Froome ging de confrontatie niet uit de weg en gaf toe dat de omstandigheden allesbehalve ideaal waren. "Het is natuurlijk een moeilijke periode geweest. Dit had een vertrouwelijk proces moeten zijn, maar het is openbaar gemaakt."

  De Brit schreeuwde nog maar eens z'n onschuld uit. "Ik weet dat ik niets verkeerds gedaan heb, van daaruit vertrek ik. We werken zo hard als we kunnen om dit opgelost te krijgen. Niemand wil dit sneller opgelost zien dan ik."

  "Als alle feiten er zijn, zal iedereen het begrijpen"

  Dat Froome ondanks de salbutamol-zaak toch mag deelnemen aan de Ruta del Sol zorgt voor heel wat kritiek. Toch kreeg Froome naar eigen zeggen ook veel positieve berichten. "Het is een moeilijke periode voor iedereen. Het is moeilijk voor de fans, voor alle renners. Maar ik heb ongelofelijk veel steun ontvangen, ook vanuit het peloton. Dat is een grote hulp geweest in deze moeilijke periode."

  De kritiek laat hem anderzijds ook niet koud. "Er is veel foute informatie rond deze zaak en veel opinies van mensen die het proces niet echt volledig begrijpen. Maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer alle feiten boven water zullen komen, iedereen het vanuit mijn standpunt zal zien."

  Intussen moet er natuurlijk ook gewoon gekoerst worden. Froome is dit seizoen bijzonder ambitieus. "Ik ben gefocust gebleven op mijn training om klaar te raken voor het nieuwe seizoen. Ik ga naar de Giro en de Tour om in beide zo goed mogelijk te presteren."