• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Aert: "Een van de beste dagen uit mijn leven op de fiets"

  Wout van Aert is weer wereldkampioen.

  Wout van Aert vertrok vanmiddag niet als topfavoriet in Valkenburg, maar onze landgenoot realiseerde een triple na een indrukwekkend machtsvertoon. "Drie op een rij: het is vrij historisch om dat in deze sport te doen", reageerde de wereldkampioen.

  "Ik kan niet geloven dat het op deze manier uitgedraaid is"

  "Ik verwachtte een grote strijd, een duel met Mathieu", opende Wout van Aert zijn analyse kort na zijn nieuwe triomftocht. "Het was vooral een uitdaging om Mathieu in de eerste ronde te volgen. Ik wist dat dat het moeilijkste deel van de race zou zijn."

  "In de tweede ronde voelde ik me sterk en zocht ik mijn tempo. Ik had snel een mooi gat en ik kon dat tempo aanhouden voor de rest van het WK. Dit was een van de beste dagen van mijn leven op de fiets. Het lopen ging echt goed. Ik kan niet geloven dat het op deze manier uitgedraaid is."

  "Waarom ik zo bleef doorgeven? Als ik alleen voorop rijd en als ik mentaal alles op orde heb, dan kan ik een uur over mijn limiet gaan. En het is een WK. Ik wou geen risico's nemen door het tempo te laten zakken."

  "Ik was erg ontspannen en had vanochtend geen stress"

  Wout van Aert pakt zijn derde wereldtitel op een rij. "Het is vrij historisch om dat te doen in deze sport. De namen die mij vooraf gaan zijn toch iconen. Het betekent veel om in dat groepje te komen. Ik heb er hard voor gewerkt en nu is het tijd om er van te genieten."

  Van Aert bedankte ook bondscoach Sven Vanthourenhout. "Onze coach heeft een goed team gemaakt voor dit WK. De sfeer was goed, we hebben veel gelachen. Ik was erg ontspannen en had vanochtend geen stress. Ik moet de jongens daar voor bedanken. Ik ben blij dat ik het kon afmaken."

  "Zo zie je nog maar eens: het WK is een aparte koers. Na drie keer mag ik zeggen dat ik het onder de knie heb. Hoe raar het ook klinkt: ik heb hier geen stress meer voor. Ik had niets te verliezen, want Mathieu is de man van het seizoen. Ik kon met een open vizier koersen en dat heeft veel geholpen. Al ga ik er ook vanuit dat Mathieu net iets minder was."

  "Of dit mijn seizoen gered heeft? Dit is voor eeuwig het seizoen van Mathieu. Dat heb ik voor de koers gezegd en ik ga nu niet belachelijk doen en zeggen: hier ben ik weer. Die trui is fantastisch, maar een seizoen duurt 6 maanden. En Mathieu heeft genoeg bewezen dat hij daarin de beste was."

  Albert: "Dit is een droom"

  Ploegleider Niels Albert werd stil van de nieuwe regenboogtriomf van zijn poulain. "We hebben goed nagedacht over wat er moest gebeuren. Je ziet dat dat zijn vruchten afwerpt. Dit is een droom."

  "Ik denk dat Mathieu ten onder is gegaan aan de stress. Moeten winnen in eigen land, dat is niet gemakkelijk. Na het BK hadden wij nog maar één doel voor ogen: het WK. Daar moesten de andere crossen voor wijken. De laatste week was vrij rustig en woensdag zag ik een hele goeie Van Aert op training."

  En nu, de weg op? "Wout mag nu even genieten en dan naar de weg kijken. Hij gaat er een weekje tussenuit met zijn vriendin en rijdt dan Lille en Hoogstraten. Daarna volgt wellicht de Omloop Het Nieuwsblad."