• home
 • video
 • pas verschenen

  "Hoe meer Belgische plannen, hoe meer Mathieu al na 100m weg probeert te zijn"

  Alles wat je nog niet wist over het WK, hoorde je in Extra Time Cross.

  0 / 0
  In Extra Time Cross blikten Sven Nys, Adrie van der Poel, Michel Wuyts en Karl Vannieuwkerke vooruit op het WK veldrijden van komend weekend. Ze bespraken onder meer de rol van het parcours, de revanchegevoelens bij Van der Poel, de Belgische plannen en de psychologische oorlogsvoering.

  1. Het parcours

  "Een pluim op de hoed van parcoursbouwer Adrie, want onder meer door de bochten ruimer te maken, speelt hij in de kaart van Wout van Aert", vindt Michel Wuyts. "Het is zeker geen parcours dat op maat van Mathieu is gemaakt."

  "Het parcours zal geen rol spelen wie wereldkampioen wordt, pech misschien wel", zegt Karl Vannieuwkerke. "Op eender welk parcours is de Van der Poel van dit seizoen de sterkste van allemaal."

  2. Het revanchegevoel

  "Vorig jaar was het grote doel van Mathieu om wereldkampioen te worden", vertelt vader Adrie. "Ik ben ervan overtuigd dat als hij in Bieles maar 1 of 2 keer lek rijdt hij nog met een minuut voorsprong wint. Hij was daar zó goed. Hij heeft er heel lang over gedaan om dat te accepteren."

  "Dit jaar is het WK niet meer dan een koers voor Mathieu. Zijn doel voor dit seizoen was om zoveel mogelijk crossen te winnen. Daar is dit eentje van."

  "Ik ken het gevoel", valt Sven Nys in. "Ik heb dat 15 jaar meegemaakt. Uiteindelijk probeerde ik ook om ieder jaar de meeste crossen te winnen en daar wordt het WK dan eentje van. Op een bepaald moment valt het dan toch in de juiste plooi."

  "Mathieu heeft dit seizoen van elke cross een WK gemaakt. Dat was zijn statement."

  3. De plannen van de Belgische ploeg

  Wanneer het over de mogelijke Belgische plannen om Van der Poel te kloppen gaat, haalt Sven Nys de beelden van het EK in Tabor boven. "Toen werd er ook gezegd: we hebben een plan. Na 100 meter was Mathieu weg. Tot daar het plan. Valkenburg leent zich perfect tot een soortgelijk scenario."

  "Hoe meer je zegt dat je plannen hebt, hoe meer Mathieu zal proberen om na 100 meter al weg te rijden."

  "Mathieu wint crossen, omdat hij fysiek de beste is, maar veel scheelt dat niet met Wout. Alleen wint hij elke ronde wel een paar seconden in een bocht, op een balkje of in een afdaling. Zonder te trappen. In Valkenburg krijg je zo véél situaties."

  4. Psychologische oorlogsvoering

  In de laatste week spreken de benen niet meer, maar wel de mond en het hoofd. Ook dit jaar wordt er een psychologische oorlog gevoerd, met onder meer gegoochel met waarden of imponerende beelden op de training.

  "Dat is een mentale oorlog voeren, dat heeft niets met cross te maken", zegt Adrie van der Poel. "Ik zeg: rap afzetten en niet naar kijken."

  "Je moet daar kunnen doorkijken", vindt Nys. "Alles wordt uitvergroot in die laatste week. Zeker in mijn jonge jaren had ik daar last van, omdat ik niemand in mijn entourage had die mij daarvoor kon waarschuwen of beschermen. Dat probleem heeft Mathieu niet."

  "Zelf ga ik geen brandje stoken, nu ik manager ben. Ik ben geen Hans van Kasteren. Dat zit niet in mij."