• home
 • video
 • pas verschenen

  Turk Orken stapt op bij Israëlische ploeg: "Door situatie in Midden-Oosten"

  Ahmet Orken: "Hachelijke situatie voor mijn moeder en mijn broer."

  Nog voor het seizoen begonnen is, heeft Ahmet Orken zijn contract bij de Israel Cycling Academy laten ontbinden. "De ontwikkelingen in het Midden-Oosten hebben mij en mijn familie geraakt", zegt Orken, die zelf moslim is.

  De 24-jarige Ahmet Orken is een van de meest beloftevolle Turkse renners ooit. Niemand keek dan ook raar op toen Orken een kans kreeg bij een procontinentale ploeg. Wel dat die ploeg de Israel Cycling Academy was. Orken zou de eerste moslim worden bij de ploeg, waar ook Ben Hermans aan de slag gaat.

  Maar zo ver komt het dus niet. De zenuwen in Israël en het Midden-Oosten staan weer strak gespannen nu president Trump beslist heeft om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verhuizen.

  In Turkije vinden ze het maar niets dat Orken, die door het Peres Center tot Ambassadeur voor de Vrede werd benoemd, zich voor de Israëlische kar laat spannen. De druk werd zó groot dat Orken nu heeft gevraagd om zijn tweejarige contract te laten ontbinden.

  "Dit is een hartverscheurende beslissing", zegt Orken, die als reden "de gevolgen van de recente gebeurtenissen in het Midden-Oosten voor hem en zijn familie" vermeldt.

  "Mijn moeder en broer in Turkije bevinden zich in een hachelijke situatie. Hoewel ik blij ben dat ik een profrenner kan zijn, ben ik in de eerste plaats een toegewijde zoon en broer."

  "Ik wil het team wel bedanken voor deze unieke kans. Ik zal hen blijven aanmoedigen, zowel op als naast de fiets."