• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: LeBron James speelt en wint met boodschap op 1 km van Witte Huis: "Equality"

  LeBron James speelt in Washington met speciale schoenen.

  LeBron James heeft met een nieuwe triple-double de Cavaliers de zege bezorgd bij Washington (99-106), maar opvallender waren zijn zwarte en witte schoen met de letters "Equality" ("Gelijkheid"). Een niet mis te verstane boodschap aan het adres van president Trump, die amper een kilometer verderop in het Witte Huis woont.

  James zit in de vorm van zijn leven en leidde Cleveland naar een 18e zege in 19 wedstrijden. Zelf kwam hij met 20 punten, 12 rebounds en 15 assists tot zijn vierde triple-double in 5 duels, zijn 3e op een rij.

  Voor 1 keer stond zijn prestatie op het veld evenwel in de schaduw van zijn boodschap op het veld. Hij begon aan de match met een witte en zwarte schoen met de gouden letters "Equality" op de achterkant genaaid. Daarmee ging hij nog een stap verder dan op de eerste speeldag, toen hij 2 zwarte schoenen met "Equality" op droeg.

  "Nooit 1 persoon laten dicteren hoe mooi en sterk we zijn"

  "Het is duidelijk waar we aan toe zijn en we weten wie er hier aan de macht is", legde de viervoudige NBA-MVP zijn actie na de wedstrijd uit aan de pers. "Gelijkheid gaat over onze rechten begrijpen, over begrijpen waar we voor staan en hoe sterk we zijn als mannen, als vrouwen, zwart, blank of hispanic."

  James, die zich bij de presidentsverkiezingen achter de Democratische Hillary Clinton schaarde, staat bekend als een uitgesproken criticaster van de Republikein Trump. Sinds zijn uitverkiezing 13 maanden geleden blijft James Trump viseren. Hij vindt dat de president niet begrijpt dat hij een beter voorbeeld voor de kinderen kan zijn. "Ongeacht je ras, dit is een mooi land. We gaan 1 persoon nooit laten dicteren hoe mooi en krachtig wij zijn."

  James bleef - ondanks zijn triple-double - wel ook zelfkritisch over zijn spel: "Ik vond dat ik vanavond slecht speelde. Ik verloor 6 keer de bal. Mijn teammaats losten dat geweldig op. Omdat mijn eerste helft niet goed was en ik heel bijgelovig ben, wisselde ik van schoenen tijdens de rust. Maar omdat mijn tweede helft niet beter was, had ik die - mocht er een derde helft zijn - ook weer uitgedaan."

  James legt zijn keuze voor schoenen uit:

  De wedstrijd van LeBron James: