• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Snowboarder Seppe Smits krijgt Vlaams Sportjuweel

  Seppe Smits mag pronken met de trofee.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Seppe Smits mag pronken met de trofee.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Het Vlaams Sportjuweel gaat dit jaar naar Seppe Smits. De snowboarder gooide dit jaar hoge ogen door goud te pakken op het WK slopestyle. Op de erelijst volgt Smits rolstoelatleet Peter Genyn op.

  Het Vlaams Sportjuweel is een prijs die uitgereikt wordt door de Vlaamse overheid aan een sporter die in de loop van het jaar een opmerkelijke prestatie leverde of een uitzonderlijke loopbaan afsluit.

  Dit jaar is de trofee voor Seppe Smits. De snowboarder werd dit jaar voor de tweede keer wereldkampioen in de slopestyle, een olympische discipline.

  "Omwille van zijn sterke loopbaan én omwille van de topprestaties in een pre-olympisch jaar draagt de jury Seppe Smits voor als laureaat van het Vlaams Sportjuweel", klinkt het. "De jury looft Seppe Smits ook omdat hij België op de kaart heeft gezet als snowboardland. Hij is het gezicht van zijn generatie en een voorbeeld voor alle jonge sporters."

  Smits: "Heb het moeten opzoeken"

  Voor de 26-jarige Seppe Smits is het zijn eerste grote erkenning. "Dit is een hele mooie prijs. Ik beschouw het als een erkenning voor mijn prestaties van de afgelopen jaren", zegt hij.

  "Ongetwijfeld was het een moeilijke keuze met concurrenten als Greg Van Avermaet en Nina Derwael. Ik had het zeker niet verwacht, want ik ben daar niet zo mee bezig en ben vaak niet op de hoogte."

  "Ik zat in Oostenrijk toen ik telefoon kreeg dat ik gewonnen had, daarna heb ik het Sportjuweel online moeten opzoeken want ik wist niet exact wat het inhield. Uiteindelijk bleek het om een belangrijke prijs te gaan. Nina Derwael heeft de Vlaamse Reus gekregen, dus wat dat betreft zijn de prijzen mooi verdeeld. Volgend jaar kunnen we misschien wisselen?"

  Erelijst

  2017: Seppe Smits (snowboarden)
  2016: Peter Genyn (rolstoelatleet)
  2015: Jaouad Achab (taekwondo)
  2014: Bart Swings (schaatsen, skeeleren)
  2013: Frederik Van Lierde (triatlon)
  2012: Hans Van Alphen (atletiek) en Marieke Vervoort (rolstoelatlete)
  2011: Evi Van Acker (zeilen)
  2010: Cédric Van Branteghem (atletiek)
  2009: Tom Goegebuer (gewichtheffen)
  2008: Kenny De Ketele (ploegkoers)
  2007: estafetteploeg 4x100 m (atletiek)
  2006: Tia Hellebaut (hoogspringen)
  2005: Kathleen Smet (triatlon)
  2004: Gino De Keersmaeker (discus)
  2003: Benny Vansteelant (duatlon)
  2002: Kim Gevaert (atletiek)
  2001: Kim Clijsters (tennis)
  2000: Filip Meirhaeghe (mountainbike)
  1999: Marleen Renders (atletiek)
  1998: Sven Nys (veldrijden)
  1997: Stefan Everts (motorcross)
  1996: Luc Van Lierde (triatlon)

  Ook trofee voor Brusselse klimclub

  Het project Rising You van de Vertical Club krijgt de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste. The Vertical Club is een Brusselse klimclub die zich richt tot jongeren met een migratieachtergrond, bij uitstek vluchtelingen.

  "Hoewel dit sportief-maatschappelijk project minder bekend is bij het brede publiek, is het voor de jury van onschatbare waarde", klinkt het. "Deze sportclub introduceert jongeren tot de klim- en bergsport en zorgt ervoor dat ze worden begeleid naar jobs op hoogte: hoogwerkers, schilder van hoogspanningsmasten, plaatser van telecom-installaties, onderhoudstechnicus op windmolens, ..."

  "De juryleden willen met deze voordracht sport als hefboom in de kijker plaatsen. The Vertical Club is een hartverwarmend project dat begaan is met een zeer actueel thema, namelijk het integreren van jonge vluchtelingen. Dergelijke kleinschalige trajecten tonen aan hoe sport deuren kan openen en zelfs jongeren zonder papieren perspectieven biedt en leidt naar een job."